Ortopedik cerrahi geçiren hastalarda perioperatif hemşirelik bakım kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of perioperative nursing care quality in orthopedic surgery patients
  1. Tez No: 510037
  2. Yazar: KADİR SEVİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KÖÇKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet Sistemi, Ortopedik Cerrahi, Perioperatif Bakım, Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası, Musculoskeletal System, Orthopedic Surgery, Perioperative Care, Quality Perioperative Nursing Care Scale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Perioperatif bakım kalitesi ilaç ve ilaç dışı uygulamaların etkililiği, ağrı giderici uygulamalar, hastanın fiziksel, fizyolojik, psiko-sosyal açıdan iyilik halinde olması ve beklentilerinin optimum düzeyde karşılanması ile mümkündür. Bu çalışma ortopedi cerrahisi geçirmiş hastalara uygulanan perioperatif bakım kalitesini değerlendirmek amacı ile yapıldı. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmanın kapsamına olasılıksız örneklem yöntemlerinden olan amacına uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 120 hasta alındı. Araştırmacılar tarafından hazırlanmış soru formu hastaların demografik özellikleri sorgulandı. Bununla birlikte“Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Ölçeği”kullanıldı. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Etik kurul, kurum ve hastalardan izin alındı. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 21 paket program ile gerçekleştirildi. İstatistiksel olarak %95 güven aralığı, p˂0.05 anlamlılık düzeyinde, bağımsız iki grubun ve ortalamanın karşılaştırılmasında Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testleri kullanıldı. Araştırma kapsamına alınan hastaların %63,3'ü erkek, %77,5'i evli, %54,2'si ilköğretim mezunu, %30'u ev hanımı, %54,2'sinin geçmiş ameliyat deneyimi yok, %50'si el ve spor cerrahisi geçirmiş hastalardır. Bu araştırmada perioperatif bakım kalitesi en yüksek puan ortalamalarının fiziksel bakım (46.18±5.93) ve bilgi verme (21.68±4.55) alt boyutlarında, destek (14.80+9.08), saygı (14.09±2.21), hemşirelik süreci (14.80±9.08) alt boyutlarında olduğu; çevre alt boyutunda (17.97±5.93) ve toplamda alınan puanın (140.05±24.39) yüksek olmadığı belirlendi. Bu çalışmada perioperatif bakım kalitesinden duyulan hasta memnuniyet oranının orta düzeyde olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Perioperative care quality possibble with effectiveness of farmacological and non-farmacological interventions, analgesic practices, well-being in terms of physical, physiologic, psycho-social and meeting of optimum expectations. This study realized an evaluation research for quality of perioperative care the patients undergoing orthopedia surgery. In this study a descriptive study used to improbable sample method available-aim and included 120 patients. It was interrogated with a socio-demographic form prepared by the rearchers. Therefore; It was used to Good Perioperative Nursing Care Scale. The data collected by the researchers with method of face to face. It was obtained permission from ethic committee, institute and patients. It was realized data assessment with SPSS version 21. Statistical confidence bounds 95%, significant p˂0.05, and Mann Whitney U and Pearson Correlation Analysis were used in comparison with two undependence groups and average. The data included male 63.3%, married 77.5%, completed elementary school 54.2%, housewife 30%, no previous experience-operation %54.2, undergoing hand/sport surgery 50%. In this study, the perioperative care quality was highest in the subscales of physical care (46.18 ± 5.93) and informing (21.68 ± 4.55), support (14.80 + 9.08), respect (14.09 ± 2.21) and nursing process where; (17.97 ± 5.93) and total score (140.05 ± 24.39) were not high in the environmental subscale. In this study found intermediate the rate of satisfaction from quality of perioperatife care.