Yaşlı bireylerin akut koroner sendrom semptomlarına ilişkin bilgi ve tutumları
Older adults' knowledge and attitudes about acute coronarysyndrome symptoms
- Tez No: 510051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İMATULLAH AKYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, bilgi, tutum, yaşlı hasta, Acute coronary syndrome, attitude, elderly patient, knowledge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Özöztürk, A., Yaşlı Bireylerin Akut Koroner Sendrom Semptomlarına İlişkin Bilgi ve Tutumları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Araştırma yaşlı bireylerin akut koroner sendrom semptomlarına ilişkin bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi koroner yoğun bakım ünitesi ve kardiyoloji servisinde izlenen 65 yaş üzeri, akut koroner sendrom tanısı almış, iletişimi engelleyen herhangi bir sorunu olmayan ve araştırmaya katılma konusunda onamları alınmış 117 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Anket Formu ve Akut Koroner Sendrom Yanıt İndeksi kullanılmıştır. Akut Koroner Sendrom Yanıt İndeksi bilgi, tutum ve inanç boyutlarından oluşmakta, puan arttıkça bilgi düzeyinin arttığı belirlenirken, tutum boyutuyla hastalık semptomlarına karşı bireylerin geliştirdiği davranışların uygunluğu ölçülmektedir. Veriler Haziran-Eylül 2017 tarihlerinde yüz yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 69,82±4.71, %59,8'i erkek, %29,9'u üniversite mezunu ve %72,6'sı çalışmamaktadır. Hastaların akut koroner sendrom yanıt indeksi bilgi boyutu puan ortalaması 14,7±2,17 (0-21) ve tutum boyutu puan ortalaması 12,0±3,28 (5-20) olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda hastaların akut koroner sendromla ilgili bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve hastalık semptomlarına karşı olumsuz tutuma sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda sağlık profesyonelleri tarafından yaşlı bireylerin akut koroner sendrom farkındalığına ilişkin eğitim programlarının hazırlanması ve olumlu tutum geliştirici hemşirelik müdaheleleri ile yaşlı bireylerin desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Özöztürk, A., Older Adults' Knowledge and Attitudes About Acute Coronary Syndrome Symptoms, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Internal Diseases Medical Nursing Program, Master's Thesis, Ankara, 2018. This descriptive study was conducted to determine older adults' knowledge and attitudes about acute coronary syndrome symptoms. Study sample consisted of 117 voluntary patients over 65 years of age with the diagnosis of acute coronary syndrome at the Coronary Intensive Care Unit and Cardiology Department of the Ankara Baskent University Hospital of Ankara University. Data were collected with questionnaire, and the Acute Coronary Syndrome Response Index consisting of knowledge, attitude and belief dimensions. Increase in knowledge dimension scores indicate higher levels of knowledge whereas attitude dimension measures appropriate development of behavior in response to symptoms of acute coronary syndrome. Data were collected through face-to-face interviews conducted between June and September, 2017. Data were analyzed using descriptive statistics, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests. The mean age of participants was 69.82 ± 4.71, 59.8% were men, 29.9% had an undergraduate degree and 72.6% were unemployed. Participants' mean scores of knowledge and attitude dimensions were 14.7 ± 2.17 (0-21) and 12.0 ± 3.28 (5-20) respectively. Results showed that participants had a moderate level of knowledge about acute coronary syndrome and negative attitudes towards its symptoms. Based on these results, it can be recommended that health professionals should structure education programs to raise the awareness about acute coronary syndrome among elderly and supportive nursing care for elderly patients to develop positive attitudes.