Sağlık yapılarının tasarımında yapı kabuğunun bölgesel ayrımlara göre değerlendirilmesi
Evaluation of building shells according to regional differences in the design of healthcare facilities
  1. Tez No: 510161
  2. Yazar: ÖRGE GİZEM ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAFER AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Kabuğu, İklimsel Konfor Koşulları, İklimle Dengeli Yapı Tasarımı, Enerji Etkinliği, Sağlık Yapıları, Building Shell, Climatic Comfort Conditions, Balanced Building Design in Climate, Energy Efficiency, Healthcare Facilities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yapılan araştırmalar enerji tüketiminin büyük bölümünün yapılardan kaynaklandığını göstermektedir. Yenilenemeyen kaynaklardan sağlanan enerji ile enerji tüketimi artmaktadır. Her geçen gün tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kaynaklar, ekolojik dengenin de bozulmasına yol açmaktadır. İşlevsel ayrımlara göre değerlendirildiğinde, alışveriş merkezlerinden sonra en çok enerjiyi tüketen binalar olan sağlık yapılarının sürdürülebilir, iklimsel konfor tasarım parametrelerine uyumunu sistematik olarak irdelemek amaçlanmıştır. Tez çalışması 5 bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde, problem belirlenmiş, sonrasında çalışmanın amacı belirtilerek, sırasıyla önem, sınırlılık ve yöntemi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, konfor ve iklimsel konfor kavramı ve iklimsel konfor tasarım parametreleri açıklanmıştır. Sonrasında, Türkiye'deki farklı iklimsel bölgeler belirtilmiştir ve incelenecek sağlık yapılarının yer aldığı illerin iklim özellikleri belirtilmiştir. Üçüncü bölümde, yapı kabuğu ve yapı kabuğu alt sistem parametreleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye'deki her iklimsel bölge için incelenecek örnek sağlık yapıları seçilmiştir. Sonrasında, iklimsel ve bölgesel veriler belirtilmiştir. İklimsel konfor tasarım parametrelerine göre sağlık yapılarının değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde, çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Research shows that most of the energy consumption is due to the construction. The energy provided by renewable sources and energy consumption are increasing. The resources that face the danger of exhaustion every day cause the ecological equilibrium to deteriorate. After shopping centers, it was aimed to investigate systematically the harmonization of health buildings which are the most energy consuming buildings with sustainable, climatic comfort design parameters. Thesis work is covered in 5 chapters. In the first part, the problem is identified, the aim of working afterwards was stated, and importance, limitations and method were put forward respectively. In the second part, comfort and climatic comfort concept and climatic comfort design parameters are explained. Afterwards, different climatic regions in Turkey are given and climate characteristics of the provinces where health structures are indicated to be examined. In the third part, the parameters of building shell and building shell subsystem are examined. In the fourth section, the sample will be analyzed for each health structure climatic regions of Turkey were selected. After the climatic and regional data are given. Evaluation of healthcare facilities according to climatic comfort design parameters was made. In the conclusion section, findings obtained without study were evaluated and suggestions for future studies were presented.