Suriyeli sığınmacıların kent hayatına etkileri: Kilis örneği
The affects of Syrian refugees to the urban life: The case study of Kilis
  1. Tez No: 510192
  2. Yazar: HATİCE BİLDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Göç, Suriyeli Sığınmacılar, Kent, Kilis, Arap Spring, Migration, Syrian Refugees, Urban, Kilis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Günümüzde politik, ekonomik, sosyo- kültürel ve teknolojik değişim ve gelişimler küreselleşmenin de etkisiyle tüm dünyaya yayılmıştır. Arap ülkelerindeki halkların demokrasi bilincinin gelişmesiyle yönetimin değişmesine yönelik başlattıkları Arap Baharı süreci 17 Aralık 2010' da Tunus'ta başlayarak Ortadoğu coğrafyasına kısa sürede yayılmıştır. Bu radikal süreç 21. Yüzyılın en önemli olayı olarak nitelendirilmektedir. Çünkü bu olay kimi ülkelerde yönetimlerin değişmesine, kimi ülkelerde ise hala devam etmekte olan iç savaşın yaşanmasına neden olmuştur. 2011 yılında Suriye' ye sıçrayan“Bahar”burada birçok insanın ölümüne yol açan kanlı bir iç savaş şekline dönüşmüştür. Savaştan kaçan Suriyeliler farklı birçok ülkeye sığınırken bu göçten en büyük payı ülkemiz almıştır. Ülkemize gelen 3 milyon 250 bin Suriyeli'nin yaklaşık 132 bini bir sınır kenti olan Kilis'te yaşamaktadır. Bu rakam Kilis nüfusundan fazladır. Bu çalışma Arap Baharı ve Arap Baharının neden olduğu göç ve göç sonrasında oluşan sığınmacılık durumu hakkında bilgi vererek Suriyeli sığınmacıların geldikleri yerleri kentsel sorunlar açısından nasıl etkilediklerini ölçmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla Kilis'teki yerel halka kamuoyu yoklaması niteliğinde anket uygulanarak halkın sığınmacılarla ilgili değerlendirilmeleri öğrenilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today; political, economical, socia-cultural and technological change and development has spread to the all over the word together with globalization. On 17 th December of 2010, the Arap Spring process that started in the intention for changing the administration by the progression in the democratical consciousness of Arabic people spreaded to the Middle East region from Tunusia in a short period of time. This fundamentalist process is described as the most important event at the 21 st century. Because this process caused change of administrations in some countries, while in others it caused still on going civil wars. The Spring spreated to Syria in 2011 had transformed into a bloody civil war that has killed many people here. While the Syrians fleeing the war took refuge in many different countries, our contry took the greatest share of this migration. Appraximateli 132 of 3 million 250 thousands Syrians who come to our country live in Kilis, a border city. This figure is more than Kilis population. By giving information about Arap Spring the migration raused from Arap Spring and the asylum situation that occurred after migration, this study aims how the Syrian asylum seekers affected the urban problems. For this purpose, people's evaluation about the asylum seekers were tried to be learned by a questionnaire that applied as a public opinion poll to the local people in Kilis.