Çocuk korolarının sahne performanslarında piyano eşliklerinin kullanım durumları
The use of piano in the stage performances of children's choirs
- Tez No: 510245
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Koroları, Piyano Eşlik, Korolar Şenliği, Children's Choirs, Accompany on Piano, Choirs Festival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırma, çocuk korolarının sahne performanslarında piyano eşliklerinin uygun yerlerde kullanımlarına, bu eşliklerin eserlerin özelliklerine, armonik ve ezgisel yapılarının uygunluğuna, koroların müzikal performanslarına etkisine yönelik betimsel bir çalışmadır. Bu araştırmada alanında uzmanlaşmış koro eğitimcilerine yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve Afyonkarahisar X. Ulusal 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliği'ndeki video kayıtları analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu araştırmanın sonucunda şarkılarda kullanılan eşliklerin orijinal olmadığı, kullanılan orijinal piyano eşliklerinin nadiren bulunduğu, piyanistlerin piyano ve eşlik eğitimi konusunda yeterli bilgi sahibi olmadıkları, orijinal olmayan piyano eşlik türlerinin eserin özelliklerini yansıtmadığı, armonik yapıları bozduğu ve çocuk korolarının müzikal performanslarını düşürdüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive research on the usage of accompanying on the piano in the stage performances of children's choirs and the company's traits, the harmonic and melodic fit and the effect on choir's musical performance. In this research, an interview questionnaire is presented to the expert choir educators and the video records from 10th National Afyonkarahisar 23 April National Sovereignty and Children's Day Choir's Festival are analyzed and commented on. As a result, it's concluded that the accompanying songs are not original, it's very rare to find original accompanying pieces, the pianists don't have enough knowledge about piano and the accompanying songs, non-original piano songs don't reflect the traits of the performed piece, spoil harmonic structure and drop the musical performance of children's choirs.