Applicability of Balanced Scorecard in public sector: The case of ombudsman institution
Kamu sektörüne Balanced Scorecard uygulanabilirliği: Kamu Denetçiliği Kurumu örneği
- Tez No: 510249
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu Sektöründe Performans Değerlendirme, Dengeli Kurum Karnesi, Dengeli Karne Kartı Uygulanabilirliliği, Kurumsal Performans Değerlendirmesi, Kamu Denetçiliği Kurumu, Performance Evaluation in Public Sector, Balanced Scorecard, the Applicability of BSC, Organizational Performance Evaluation, Ombudsman Institution
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kamu ve özel sektördeki verimlilik ve etkinlik kaygıları çözüm arayışlarına yol açmıştır. Başlangıçta özel sektör kuruluşları tarafından geliştirilen birçok performans tekniği ve yöntemi daha sonra kamu sektörü tarafından benimsenmiştir. Kapsamlı bir performans değerlendirme yöntemi olan Dengeli Karne Kartı (BSC), 1990'ların sonunda Kaplan ve Norton tarafından özel sektörde geliştirilmiştir. Son zamanlarda hem kamu hem de özel kuruluşlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dengeli Karne Kartı, performansı dört boyuttan inceler; finansal bakış açısı, müşteri perspektifi, iç perspektif, öğrenme ve büyüme perspektifleri. Dünya genelinde BSC'nin kamu sektörü farklı uygulamaları vardır. Tartışmalar, kamu kuruluşlarının kültürü ve doğası gereği BSC'nin uygulanabilirliğine hazır olma üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle, bu tez,“Kamu sektöründe performans değerlendirme sistemi olarak Dengeli Karne Kartı yönteminin uygulanabilirliğini açıklayan unsurlar nelerdir”sorusuyla ilgili açıklamalarda bulunmayı amaçlamaktadır. Bunu amaçla, Kamu Denetçiliği Kurumunda Dengeli Karne Kartının uygulanabilirliğini değerlendirmek için bir anket hazırlanmıştır. Yeni kurulmuş küçük bir organizasyon olduğu için Kamu Denetçiliği Kurumu seçilmiştir. Halen kendini kurumsallaştırmak için mücadele etmesi nedeniyle performans değerlendirme sistemini şekillendirmesinde fırsat yaratabileceği düşünülmüştür. Yarı yapılandırılmış ve açık uçlu anket araştırması; memur, uzman, orta ve üst düzey yöneticilerden toplam 107 çalışanı olan kurumdan 63 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.“BSC'nin uygulanabilirliği, kurumun olgunluğu medyan değerinden veya atanan değerden daha yüksek olduğunda daha olasıdır”şeklindeki genel hipotezimiz T testi ile sınanmıştır. Bulgular, hipotezin BSC'nin dört boyutunda da, birkaç istisna dışında desteklendiğini göstermektedir. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun BSC'nin tüm boyutlarını uygulamak için yeterince hazır veya olgun bir düzeyde olduğu görülmüştür. Tez, bulguların özeti, politika ve gelecek araştırma önerileri ile sonuçlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concerns on efficiency and effectiveness in public and private sectors resulted in a search for solutions. Many performance techniques and methods initially developed by private sector organizations have been adopted by governmental organizations later. Balanced Socercards (BSC) developed in late 1990s by Kaplan and Norton as a comprehensive performance evaluation method in private sector. Recently it has been widely used in both public and private organizations. The balanced scorecard examines performance from four perspectives; financial perspective, customer perspective, internal perspective, learning and growth perspectives. There are varieties of public sector applications of BSC throughout the world. The debates concentrated on the readiness for the applicability of BSC because of culture and nature of public sector organizations. Therefore, this thesis sought explanations for the research question of“What accounts for the applicability of balanced scorecards method as a performance evaluation system in public sector?”To do this, semi-structured and open-ended“face to face questionnaire”was prepared and done with 63 participants; civil servants, experts, middle and top managers out of total 107 employees in the agency. Our general hypothesis of“the applicability of BSC is more likely if maturity of the institution is higher than median value or assigned value”was tested with T test for one sample. The finding show that our hypothesis was supported overall in four dimensions of BSC, with few exceptions. It means that The Ombudsman Institution is ready or mature enough to apply all dimensions of BSC. Thesis concluded with summary of findings, recommendations and suggestions for future research.