Türkiye'de kadın istihdamında karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik politikalar
Policies to correct the problems encountered in the employment of women in Turkey
  1. Tez No: 510349
  2. Yazar: DİLEK TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdam Oranı, Toplumsal Cinsiyete Dayalı İşbölümü, Çalışma Yaşamı, Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Kadın-Erkek Eşitliği, Female Employment Rate, Gender Based Division of Labor, Working Life, Sex Discrimination, The Equality of Women-Man
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bir ülkenin, gelişmişlik seviyesinin önemli ölçütlerinden biri kadınların ücretli işgücü piyasasında yer alma durumu ile de bağlantılıdır. 21. yüzyılda küreselleşme olgusunun yaşanmasıyla beraber çalışma yaşamında önemli değişim ve dönüşümler gerçekleşmiştir. Özellikle işgücü piyasasında kadınların daha fazla görünür olmaya başladığı, çalışma alanlarının başında hizmet sektörü gelmektedir. Diğer taraftan özellikle kırsal alanlarda hayatlarını idame ettiren kadın işçilerin, tarım kesiminde ücretsiz aile işçisi olarak emeklerini sundukları bilinmektedir. Kentsel alanlarda ise vasıf/beceri düzeyleri düşük olan kadınlar, ağırlıklı olarak üst düzey nitelik gerektirmeyen iş kollarında istihdam edilmektedirler. Nitekim kadın emeğine her alanda rastlanmaktadır ve gereksinim duyulmaktadır. İşte bu noktada ücretli işgücü piyasasında yer alan kadınlar, birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalabilmektedirler. Özellikle toplumda genel kabul görmüş algılar etrafında şekillenen cinsiyete dayalı işbölümü kadınları, çalışma alanında da erkeklerin gerisine çekmektedir. Bu durumda istihdam edilen kadınlar eşit işe eşit ücret alamamaktadırlar yani adaletli ücret verilmesi ilkesi göz ardı edilmektedir. Ayrıca kadınların emeği ucuz olarak görüldüğünden dolayı kadınlar çalışma alanlarında ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar ve düşük statülü işlerde istihdam edilmektedirler. Diğer yandan kadınlar hem hane içerisindeki görevlerini yerine getirmekte hem de emek piyasasında gerçekleştirilmesi gereken işler sebebiyle yoğun iş yükü altında ezilmektedirler. Kadınların çalışma alanlarında karşılaştıkları sorunları gidermek için oluşturulan uluslararası ve ulusal düzenlemeler öncelikle kadın-erkek eşitliğinin etkin olarak yaşama geçirilmesi yönündedir. Bunun yanında uluslararası ve ulusal kurumlar tarafından oluşturulan belgeler, yayınlar, direktifler, sözleşmeler kadınların istihdam oranını arttırmak ve sorunları gidermek için önem arz etmektedir. Uluslararası alanda Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi, ulusal alanda ise Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü kadınları korumaya yönelik düzenlemeler bakımından öncü konumdadır. Gerçekleştirilen düzenlemeler kadınların ücretli işgücü piyasasında yer alması bakımından olumlu görünmektedir. Çünkü kadınların istihdamda yer alması hem kadın için hem de ülkelerin sürdürülebilir gelişmişliği açısından önemli görülebilir.
Özet (Çeviri)
One of the important criteria of the level of development of an country is also related to the status of women in the wage labor market. Along with the globalization phenomenon in the 21st century, significant changes and transformations have also occurred in the working life. The service sector is at the forefront of the work areas where women are becoming more visible, especially in the labor market. On the other hand, it is known that women workers who have resigned their lives in rural areas especially offer their labor as unpaid family workers in agriculture. In urban areas, women with low levels of skills / skills are employed mainly in non-high-quality jobs. As a matter of fact, every field is found and needed. At this point, women who are involved in the wage-labor market can face many unfavorable circumstances. In particular, the sex-based division of labor, which is shaped around the generally accepted perceptions in the society, attracts women to the back of men in the field of work. In this case, employed women do not receive equal pay for equal work, which means that the principle of fair pay is ignored. In addition, because women's labor is seen as cheap, women are exposed to discrimination in their work areas and are employed in low-status jobs. On the other hand, women fulfill their duties in the household as well as they are crushed under heavy workload due to the work to be carried out in the labor market. The international and national regulations designed to address the problems women face in their field of work are primarily about the effective implementation of gender equality. In addition, documents, publications, directives, and contracts created by international and national institutions are important for raising the employment rate of women and for solving their problems. International Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women and, in the case of the national scene, the Directorate General on the Status of Women is a pioneer in the protection of women. The regimes that have been implemented seem to be positive for women in the wage labor market. Because women's involvement in employment is important both for women and for the sustainable development of countries.