Lezbiyen ve biseksüel kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri ile ilgili görüş ve deneyimleri
Relevant experiences of sexual health and reproductive health service in lesbian and bisexual in women
- Tez No: 510348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU VEFİKULUÇAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, Lezbiyen, Biseksüel, Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı, Homosexuality, Lesbian, Bisexual, Sexual Health, Reproductive Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, lezbiyen ve biseksüel kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri ile ilgili görüş ve deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı, kalitatif bir çalışmadır. Araştırma, fenomonolojik yaklaşıma dayalı olarak desenlenmiştir. Araştırmada, amaçlı örneklem yöntemlerinden benzeşik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri Mersin ve Hatay ilinde ulaşılan 18 lezbiyen ve 11 biseksüel olmak üzere toplam 29 kadınla yüz yüze gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve“Bireysel Derinlemesine Görüşme Soru Formu”ndan yararlanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. İçerik analizi sonucunda katılımcıların cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri ile ilgili görüş ve deneyimlerine ilişkin bulgular dört tema altında toplanmıştır. Bu temalar: (1) Lezbiyen ve biseksüel kadınların yaşadıkları güçlükler, (2) Lezbiyen ve biseksüel kadınların cinselliğe ilişkin görüş ve deneyimleri, (3) Lezbiyen ve biseksüel kadınların jinekolojik muayeneye ilişkin görüş ve deneyimleri, (4) Lezbiyen ve biseksüel kadınların jinekolojik muayene sürecine ilişkin beklentileridir. Araştırma bulguları her bir temanın kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları; lezbiyen ve biseksüel kadınlar toplumsal hayatta karşılaştıkları homofobik ve heteroseksist tutumlarla, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmeti alırken de karşılaşmaktadır. Bu tutumların lezbiyen biseksüel kadınların jinekolojik muayeneye gitmesini zorlaştırdığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; bütün cinsel yönelimleri kapsayıcı politikaların geliştirilmesi, sağlık profesyonellerinin eğitim müfredatlarına lezbiyen ve biseksüel kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlıklarına ilişkin konular eklenerek farkındalıklarının arttırılması ve konu ile ilgili daha fazla akademik çalışmanın yapılması önerilmektedir. Bu çalışma sonuçlarının, lezbiyen ve biseksüel kadınlar için sağlık alanında yapılacak iyileştirici düzenlemelere ve ilgili alan yazına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive and qualitative study aimed to determine the opinions and experiences of lesbian and bisexual women regarding sexual and reproductive health services. The research was designed based on the phenomenological approach. In the study, the analogous sampling method which is one of the purposeful sampling methods was used. The data were obtained through in-depth interviews with face-to-face interviews with 29 women (18 lesbians and 11 bisexuals) in Mersin and Hatay provinces.“The Personal Information Form'' and ”The Individuals Interview Questionairre Form" developed by researchers were used to collect the data. Content analysis was used for the analysis of data. As a result of the content analysis, the findings of participants' experiences on sexual health and reproductive health services were collected under four themes. These themes are: 1. Difficulties experienced by lesbian and bisexual women 2. Lesbian and bisexual women's opinions and experiences regarding sexuality 3.Opinions and experiences of lesbian and bisexual women regarding gynecologic examination 4.Expectations of lesbian and bisexual women regarding the gynecological examination process. The results of the research were evaluated within the scope of each theme. Research results; Lesbian and bisexual women are also faced with homophobic and heterosexist attitudes they encounter in social life while receiving sexual and reproductive health services. It has been determined that these attitudes make it difficult for lesbian bisexual women to go to the gynecological examination. In line with these results; it is suggested to develop policies covering all sexual orientations, increase the awareness of health professionals by adding to the curriculum on issues about sexual and reproductive health of lesbian and bisexual women and carry out more academic work on the subject. It is considered that the results of this study will contribute to the developmental arrangements in the field of health for in lesbian and bisexual women and to the literature.