On İki İmam'ın aşırı Şiîlere yaklaşımı
Twelve Imams' approach to extreme Shiites
- Tez No: 510350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şia, Gulât, Gulât Fırkalar, İmamiyye, Shia, Ghulat, Ghulat Sects, Imamiyya
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İnsanlık tarihini incelediğimizde ilâhi veya ilâhi olmayan birçok din, mezhep ve toplumlar arasında gulüv (dinde aşırılık) hareketlerinin olduğunu görürüz. Ne yazık ki böyle aşırı hareketler Müslümanlar içerisinde de boy göstermiştir. İslâm tarihi ve İslâm mezhepleri tarihi kaynakları, bu aşırılıkların daha çok Şia mezhepleri içerisinde ortaya çıktığını kaydetmektedirler. Rivayetlere göre bu aşırı fırkaların ortaya çıkışı Hz. Ali döneminden itibaren başlamıştır. Bu hareketler daha sonra imamlar (On İki imam) döneminde farklı gruplara ayrılarak çoğalmışlardır. Aşırı inançlara sahip olan gulât fırkaları Hz. Peygamber (s.a.v.) Hz. Ali, Ehl-i Beyt ve Bazı liderleri hakkında aşırı iddialarda bulunarak onları beşer konumunun üzerine çıkartmaya çalışmışlardır. Ayrıca İslam dininin yasakladığı ve haram kıldığı birçok hususu kendilerine mubah olarak görmüşlerdir. Şiî kaynakların naklettiklerine göre başta Hz. Ali olmak üzere hemen hemen tüm imamlar bu fırkaları sert bir şekilde eleştirerek kendi mensuplarının onlardan uzak durmaları için uyarıda bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
When we study the history of humanity, we face many divine and not divine religions, sects and many other extremist movements in the human society. Unfortunately such extreme movements have been also appeared among Muslim societies. Based on the history of Islam and Islamic sects this extremism has mostly seen in the Shias sects. According to the narratives, the emergence of these extremism has strated after His excellencey Ali (RA) period. Later these movements has been divided into different group during the twelve Imams of Shias. Those who have these extremest beliefs have tried to give a position higher then human to The Prophet (saw), His Excellency Ali and other Islamic Scholars. Moreover, these extremests have made lawful for themselves many things that Islam has forbiden for them. According to authentic Shia resouces, His Excellency Ali ve the twelve Imams has criticised these extremism and has warned his followers not to obey them.