Genel cerrahi ünitesinde ameliyat olan hastaların öğrenim gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of the learning needs of patients who have an operation in the general surgery unit
- Tez No: 510390
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Genel surgery, patient, Patient Learning Needs Scale, nurse, learning needs
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Elvan DEMİR,“Genel Cerrahi Ünitesinde Ameliyat Olan Hastaların Öğrenim Gereksinimlerinin Belirlenmesi”Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik AD Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2018 Bu araştırma genel cerrahi hastalarının hastalıkları ve hastane ile ilgili öğrenim gereksinimleri belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma; yaş ortalaması 38.04±13.71 yıl olan 44'ü kadın 66'sı erkek olmak üzere toplam 120 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler hasta tanıtıcı özellikleri formu ve Hasta Öğrenim Gereksinimleri Ölçeği (HÖGÖ) ile toplanmıştır. HÖGÖ'nün toplam puanlarına göre Cronbach alfa değeri 0.97 olarak hesaplanmıştır. HÖGÖ toplam puan ortalamasının 151.38±30.22 olduğu, alt ölçeklerden alınan puan ortalamalarının ise 12.68±3.76 ile 29.00±5.65 arasında değiştiği belirlenmiştir. Hastaların yaş, medeni durum ve yaşanılan yere göre HÖGÖ'den aldıkları puan ortalamaları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Cinsiyet, eğitim, çalışma ve gelir gider durumlarına göre HÖGÖ'den aldıkları toplam puan ortalamaları arasında fark istatiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Elvan DEMİR, Determination of the Learning Needs of Patients who have an Operation in the General Surgery unit, Gaziantep, 2018 This research was conducted with the aim of determining the diseases of general surgery patients and the education requirements of the hospital. The study was performed with total of 120 patients, 44 women 66 men with age average 34.04+13.71 years. The data were collected using the patient identification features form and patient learning requirements scale (PLNS). The Cronbach alpha value was calculated as to be 0.97 according to the total points of the PLRS. It was determined that the average of the total points of PLNS was 151.38+30.22 and the points obtained from the lower scales may vary between 12.68+3.76 and 29.00+5.65. According to the age, marital status and location of the patients, the differences between the averages of points obtained from PLNS were not statistically significant. According to gender, education, work and income expenses, the differences between averages the total points from PLNS were statistically significant. It was surmised that the patients who constituted our group had the learning needs a little more than average Consequently, it was suggested that it would be useful to determine considering their individual features, the learning needs of the patients who will be applied to surgical procedures.