Üniversitelerimizde amatör Türk halk müziği korolarının eğitimi
Training of amateur Turkish folk music performers in our universities
  1. Tez No: 510391
  2. Yazar: ÖZGÜR PEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER ALGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Koro Eğitimi, Türk Halk Müziği, Amatör Korolar, Choir Education, Turkish Folk Music, Amateur Choruses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, ülkemizde üniversite amatör Türk halk müziği korolarının eğitimi ile ilgili karşılaşılan sorunlara uzman koro eğitmenleri ve Çukurova Üniversitesi amatör Türk halk müziği koro elemanlarına uygulanan görüşme formundan elde edilen bulgular yoluyla durum tespiti yapmayı konu alan, nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırma ile ilgili kaynak taraması, uzman koro eğitmenleri için görüşme formu ve koro elemanları için ayrı bir görüşme formu uygulanarak veriler elde edilmiş ve içerik analizleri yapılmıştır. Araştırma ile ilgili verilere ulaşmak için ülkemizde amatör Türk halk müziği koro eğitimi veren üniversiteler coğrafi bölge dağılımı yapılarak sınıflandırılmıştır. Bu bölgelerde bulunan amatör Türk halk müziği koro eğitimi veren üniversitelerden random yöntemi ile birer üniversite seçilmiştir. Doğu Anadolu bölgesinde bulunan üniversitelerde amatör Türk halk müziği koro eğitimi bulunmadığı için toplamda 6 üniversite ile görüşülmüştür. Bu üniversitelerde bulunan ve araştırmanın uzman grubunda yer alan 6 koro eğitmenine demografik bilgi sorularının yanı sıra 14 adet açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu uygulanmıştır. Ayrıca araştırmacının görev yapmakta olduğu Çukurova üniversitesi amatör Türk halk müziği koro elemanlarına yine demografik bilgi sorularının yanı sıra 13 adet açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre üniversite amatör Türk halk müziği korolarında temel müzik eğitimi ve ses eğitimi çalışmalarının yetersizliği, çalışma salonunun fiziki şartları ve teknik donanım eksikliği, çalışma gün ve saatlerinin öğrencilerin ders saatleri ile çakışması, konser ve etkinliklere hazırlanma sürelerinin yetersizliği sorunları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda öneriler hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study in which the qualitative research methods are used to determine the status of the university amateur Turkish folk music choruses in our country through the findings obtained from expert chorus trainers and interview forms applied to amateur Turkish folk music chorus members of Çukurova University. A questionnaire on the research, an interview form for the expert chorus instructors, and a separate interview form for the chorus staff were obtained and content analyzes were conducted. In order to reach the data related to the research, the universities which have amateur Turkish folk music choir education in our country are classified by making geographical distribution. Amateur Turkish folk music in these regions was selected as a university by a random method from universities offering chorus education. As there are no amateur Turkish folk music choruses in the universities in the Eastern Anatolia region, a total of 6 universities were interviewed. In addition to demographic information questions, interview forms consisting of 14 open-ended questions were applied to 6 chorus trainers in the expert group of these research universities. In addition, the interview form consisting of 13 open-ended questions was applied to the amateur Turkish folk music chorus members of Çukurova University where the researcher was working, as well as demographic information questions. The findings were analyzed and analyzed by content analysis method. According to the findings obtained from the research, the problems of inadequacy of basic music education and voice education studies in university amateur Turkish folk music corps, lack of physical conditions and technical equipment of the study hall, inconsistency of working days and hours with student hours, and inadequacy of preparation times for concerts and activities were determined. Suggestions have been prepared in the direction of these results.