Çalışanlarda iş kazası riskine yönelik çalışma ortamı ve demografik değişkenlerin belirleyici etkisinin incelenmesi
Investigation of the determinative effect of working environment and demographic variables related with work accident risk in employees
- Tez No: 510467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT SÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş güvenliği ve sağlığı, İş Kazası, Risk faktörü, Work safety and health, Work accident, Risk factor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, iş kazasına yönelik risk faktörlerinin incelenmesi, çalışma ortamı ve demografik özelliklerin risk faktörü oluşturup oluşturmadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu, bir elektrik dağıtım firmasında çalışan 440 çalışana uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen bulgular, bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik bilgisayar programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulguların analizinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiki bulguların yanında ki-kare ve lojistik regresyon analizine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda; iş kazası geçirmeye yönelik faktörlerin medeni durum, sigara kullanma durumu, kronik hastalık geçirme durumu ve mesleğini isteyerek seçmeme durumunun elektrik dağıtım şirketleri için risk faktörü oluşturduğu saptanmıştır. Bekar çalışanların evli çalışanlara göre, kronik hastalığı olanların kronik hasta olmayanlara göre, sigara içenlerin içmeyenlere göre, mesleğini isteyerek seçenlerin seçmeyenlere göre iş kazası geçirme durumları daha yüksektir. Araştırmada ele alınan diğer değişkenler, yaş, eğitim durumu, alkol kullanma durumu, görev, aylık gelir, kıdem, işyerinde çalışma süresi, yapılan işle ilişkin eğitim alma durumu, İSG ile ilişkin eğitim alma durumu, kişisel koruyucu donanım kullanma durumu, çalışma düzeni, çalışma saatlerinden memnuniyet, çalışma ortamı ısı ve havalandırma durumunun yeterliliği ve çalışma ortamından memnuniyetin iş kazası geçirme durumundan bağımsız olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine risk factors for work accidents, to determine whether the working environment and demographic characteristics are risk factors. The survey form prepared for this purpose was applied to 440 employees working in an electricity distribution company. Findings obtained from the questionnaires were analyzed by SPSS 22.0 statistical computer program in computer environment. In the analysis of the findings, frequency and percentage descriptive statistical findings as well as chi-square and logistic regression analysis were used. As a result of the research, it was determined that the factors for passing work accidents were marital status, smoking status, chronic illness status and the fact that involuntary choice of occupation was a risk factor for electricity distribution companies. According to married employees of single employees; according to nonchronic patients of employees with chronic illness; according to non-smokers of smokers; people who reluctantly choose their profession according to those who voluntarily choose their profession; job accident cases are higher. It was concluded that the other variables (such as age, educational status, alcohol use status, duty, monthly income, seniority, working time in the workplace, education status of the work done, status of education about WSH, use of personal protective equipment, working order, satisfaction with working hours, and the adequacy of the ventilation condition and satisfaction with the working environment) discussed in the study were independent of the job accident.