Sağlık kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği: Bir kamu hastanesi uygulaması
Occupational health and safety at medical institutions: An implementation in a public hospital
- Tez No: 475767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası ve Meslek Hastalığı, Sağlık Kurumları, İşveren Yükümlülüğü, Çalışan Yükümlülüğü, Occupational Health and Safety, Work and Occupational Disease, Health Institutions, Employer Obligations, Employee Obligations
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması her kurum için olduğu gibi sağlık kurumları için de önemlidir. Sağlık kurumlarında, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması bu kurumlarda hizmet sunan personelin çalışma ortamında kendisini güvende hissetmesine neden olacaktır. Bu durum, personelin işinden duyduğu memnuniyet ve motivasyon düzeyini artıracak, daha kaliteli hizmet sunmasını sağlayacaktır. Bu tez çalışması sağlık kurumlarında çalışan personele yönelik iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada pek çok çalışanının iş yerinde iş kazası ve meslek hastalığı riskine maruz kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmanın değişkenleri arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Bir başka ifadeyle; iş yerinde çalışan personelin sayısı arttıkça kaliteden, çalışma koşullarından ve iş yükünden memnuniyet de artmaktadır. İşveren yükümlüğü boyutunda iş sağlığı güvenliğinin sağlanması için alınan tedbirler ile kalite, çalışma koşulları, personel sayısı ve iş yükünden memnuniyet arasında da pozitif yönlü ilişki olduğu görülmektedir. İşverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmesi işyerinde çalışanların memnuniyet düzeyini artırmaktadır. Bu bağlamda; sağlık kurumları yöneticilerinin iş sağlığı ve güvenliği politikalarının hedefinde iş yerlerindeki riskleri yok etmek ve çalışanlara tam koruma sağlamak olmalıdır. Bunun mümkün olmaması halinde ise en azından iş yeri tehlike ve risklerinin kabul edilebilir düzeye indirilmesi gereklidir. Sonuç olarak, sağlıklı bir çalışma ortamı için işverenin gerekli koşulları sağlaması zorunlu olmakla birlikte çalışanların da iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına dikkat etmesi, iş kazası ve meslek hastalıkları için gerekli önlemleri alması ve iş yeri kurallarına uyması bir zorunluluktur.
Özet (Çeviri)
To provide occupational health and safety is also important for medical institutions as well as for every institution. Taking occupational health and safety measures in medical institutions will ensure the staff providing services in these institutions feels safe in the working environment. This will increase the level of satisfaction and motivation of the staff and lead them to offer higher quality service. This thesis study has been conducted to determine whether occupational health and safety is provided or not for the staff working in medical institutions. In the study, it has been found out that many employees are exposed to the risk of work-related accidents and occupational diseases. Moreover, it has been revealed that there is a meaningful and positive relationship between the variables of the study. In other words; as the number of the staff working in the workplace increases, the satisfaction with the quality, working conditions and workload also increases. In terms of employers' liability, there is also a positive relationship between the measures taken to ensure occupational health and safety and quality, working conditions, the number of employees and the satisfaction with workload. Employers' discharging their responsibilities in terms of occupational health and safety increases the level of satisfaction of the staff in the workplace. In this sense; the goal of the occupational health and safety policies of health-care managers is supposed to eliminate the risks in the workplace and provide full protection to employees. If this is not possible, at least the workplace hazards and risks should be reduced to an acceptable level. As a result; not only must the employer provide the necessary conditions for a healthy working environment but it is also an obligation for the employees to pay attention to occupational health and safety applications, take the necessary precautions for work-related accidents and occupational diseases, and abide by the workplace rules.