Politik görüşlerin alışveriş tercihlerine etkisi( Ankara ili Çankaya, Mamak ve Etimesgut ilçeleri örneği)
Effect of political opinions on shopping preferences (The case of Çankaya, Mamak and Etimesgut districts of Ankara province)
- Tez No: 510480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BİRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Politik görüşler, alışveriş tercihleri, tüketici
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İnsan sosyal bir varlık olması nedeniyle toplumdaki bireylerle sürekli etkileşim halindedir. Bu etkileşim durumunun en doğal halini, insanın tüketici konumu oluşturmaktadır. Zira insan her şeyden önce tüketen bir varlıktır. İnsanın tüketici olma vasfı, yeryüzünde varoluş serüveni ile başlamaktadır. Tüketici olarak insan, yapmış olduğu satın alma davranışlarını kendi fikri zannetse de bu durum her zaman böyle değildir. Zira tüketicinin satın alma davranışlarını, insanın kendi fikrinin yanında etkileyen sayısız etkenden bahsedilebilir. Bu çalışmada, politik görüşlerin alışveriş tercihleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Örneklem alanı olarak Ankara ilinin tercih edildiği bu çalışmada, öncelikle temel kavramlar açıklığa kavuşturulmuştur. Tüketici ve tüketici davranışları anılan kavramların ilk ve en önemlileridir. Bu kavramlar açıklandıktan sonra, tüketici davranışı kavramının ilişkili olduğu alanlara değinilmiştir. Bu bağlamda, tüketici davranış modellerine de yer verilmiştir. Daha sonra tüketicinin satın alma davranışları üzerinde etkili olan etkenler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, alışveriş tercihleri üzerinde etkisi araştırılan politik görüşlere yer verilmiştir. Politik görüşlerin hepsine çalışmada yer verilemeyeceğinden en yaygın ve kapsamlı olanlar seçilmiştir. Bu politik görüşlerin daha iyi anlaşılması bakımından politika kavramı da ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Aynı şekilde günümüz politika anlayışında etkin rol oynayan siyasi parti ve siyasi lider kavramları da açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırmanın metodolojisine, toplanılan verilerin analizlerine ve yorumlarına değinilmiştir. Son olarak çalışmanın son ve dördüncü bölümü olan sonuç kısmında anlaşılmıştır ki, tüketicilerin politik görüşleri ile alışveriş tercihleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human being is in constant interaction with the other individuals in the society because of being a social entity. The most natural state of this reciprocal interaction between individuals manifests itself in human's attitudes and behaviours as a consumer. For, the human is primarily a consumer entity. The human's qualification as a consumer begins with the adventure of existence on earth. Even though consumers think of their buying behaviours as their own opinions, it is not always the case like that. Because, there are countless factors that affect the consumer's buying behaviour. In this research, it is studied how the political opinions affect the shopping preferences. The study area was selected Ankara province for this research. The basic concepts are first clarified. Consumer and consumer behaviors are the first and most important of the mentioned concepts. After explaining these concepts, the areas to which the concept of consumer behavior is related are touched upon. In this context, consumer behaviour models have been also included. Then, the factors affecting the consumer buying behaviour have been examined in detail. In the second part of the study, it has been given place to political opinions that influences on shopping preferences. Since political opinions can not be included in all of the research, the most important and comprehensive ones have been selected. For a better understanding of these political opnions, the concept of politics are examined in detail. In the same way, political party and political leader concepts, which play an active role in contemporary policy understanding, are also explained. In the third part of the study, the methodology of the research, the analyzes and interpretations of the collected data are mentioned. Finally, in the final section, which is the fourth and last part of the study, it has been stated that there are significant relationships between consumers' political opinions and shopping preferences. Keywords : Political opinions, shopping preferences, consumer