Bir şehir kurma teşebbüsü: Birüssebi kazası (1900-1917)
An attempt to establish a city: Beersheba town (1900-1917)
  1. Tez No: 510479
  2. Yazar: ELİF FATMA BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYYA KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birüsseba, Birüssebi, Negev, Mısır sınırı, Kudüs, Bedevî kabileler, Beersheba, Beesheva, Najaf, Border of Egypt, Jerusalem, Bedouin tribes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
II. Abdülhamid dönemi politikaları gereğince her alanda görülen otoritenin yeniden temini meselesi Birüssebi'nin birinci dereceden kaza merkezi olarak teşkilatlandırılmasını sağlamıştır. Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nin malî krizde olduğu süreçte, çölde neden modern bir şehir kurulduğu ve bedevî kabilelerin yerleşik hayata geçirilmek istendiği sorusu ele alınmıştır. İncelenen kaynaklar açıkça ifade etmektedir ki şehrin kuruluşundan elde edilecek faydalar kazanın inşa sürecinde harcanacak maddî külfetten daha fazladır. Çünkü Birüssebi'deki topraklar kısmen verimlidir. Fakat bölgeden doğru oranda vergi alınamamaktadır. Ayrıca Mısır sınırında oluşan İngiliz tehdidine karşı bölgede devlet tarafından bir tedbir almak gerekmektedir. Devlet, Bedevî kabilelerin iskân ettirilmesi ile, hem bu toplulukların merkeze bağlılığını arttırmayı hem de çölü iyi bilen halk vasıtasıyla doğal bir güvenlik hattı oluşturmayı faydalı bulmuştur. Böylece, Birüssebi'de modern bir şehir inşası için çalışmalar başlatılmıştır. Izgara planlı yollar, su kanalları, telgraf hattı, câmi'i şerif, değirmen, park ve bahçeler gibi kamu hizmetine sunulan yapılar burada inşa edilmiştir. Ayrıca devleti temsile imkân sağlayacak hükümet konağı, okul, ziraat bankası şubesi gibi çeşitli binalar da yaptırılmıştır. Bu yapı birimlerinde görevlendirilen tecrübeli devlet memurları ve kabileler arasından seçilen üyeler vasıtası ile Birüssebi idarî, malî, adlî, askerî meselelerde devletin usûl ve esaslarına bağlı olarak idare edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Birüssebi,“Çöl Menzil Müfettişliği”olarak düzenlenmiştir. Bu yıllarda Cemal Paşa, ordunun ihtiyaç duyduğu yapı birimleri başta olmak üzere şehrin imar sürecini devam ettirmiştir. Bölgede yaşayan kabileler ise gönüllü birlikler teşkil edip orduda bulunarak ve imar çalışmalarına destek vererek devletin yanında yer almıştır. Ancak cephede uygulanan yanlış askerî tedbirler Birüssebi'nin kaybedilmesine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
In compliance with the policies of the period of II. Abdülhamid, issue of the reconstruction of the authority seen in all areas enabled the Beersheba to be organized as a first-degree town center. In this study, the questions of why a modern city was established in the desert and the desire for the sedentarization of the Bedouin tribes while Ottoman Empire was having the financial crisis, are discussed. The sources investigated clearly state that the benefits to be derived from the establishment of the city are greater than the pecuniary loss occurred in the construction process. Because, the lands in Beersheba are partially fertile. However, the taxes were not able to be collected from the region accurately. In addition, it is necessary to take measures by the state in the area against the British threat formed in the border of Egypt. With the sedentarization of the Bedouins, the state considers it beneficial both to increase the obedience of these communities to the state and build a natural security line through the people who know the desert well. Thus, works have been started to construct a modern city in Beersheba. Here public buildings such as grid-planned roads, water tunnels, a telegraph line, a mosque, a mill, a park, and gardens were built. In addition, various buildings that will provide the state representation such as the government office, the school, the state bank branch, were also constructed. By way of the experienced civil servants assigned to these structural units, and members selected among tribes, the Beersheba was administered according to the procedures and principles of the state such as administrative, financial, judicial, and military issues. The years of the First World War were a process for Beersheba to be organized as the“Desert Range Inspectorate”(Çöl Menzil Müfettişliği). During these years, Cemal Pasha continued the construction process of the city, especially the structural units that the army needed. The tribes living in the region have taken sides with the state by joining the military forming volunteer units and helping the construction works. However, the wrong martial measures applied in the front have led to the loss of Beersheba.