Mean platelet volume (MPV)'ün ve Nötrofil/Lenfosit oranının(NLO) adölesan idiyopatik skolyozda(ais) cobb açısı ile olan ilişkisi
The relationship between cobbs angle, Mean platelet volume and Neutrophil Lymphocyte ratio in adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 604008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ IŞIK, PROF. DR. KUTAY ENGİN ÖZTURAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN TURHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Adölesan idioyapatik skolyoz (AİS), Nötrofil/Lenfosit oranı (NLO), Mean Platelet Volume (MPV), Cobb açısı, Adolescent idiopathic scoliosis (AIS), Neutrophil / Lymphocyte ratio (NLR), Mean Platelet Volume (MPV), Cobb angle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Skolyoz, omurganın en yaygın deformitesidir. Yatarak çekilen direkt grafilerde, frontal planda 10 derece ve üzerindeki lateral eğrilikler skolyoz olarak tanımlanmaktadır. Skolyozda deformite sadace frontal planla sınırlı kalmamakta, sagittal ve aksiyel planlarıda içine alan üç boyutlu bir deformite ortaya çıkmaktadır. Frontal planda laterale kayma, aksiyel planda rotasyon ve sagittal planda lordoza neden olan intervertebral ekstansiyon görülmektedir (1).İdiyopatik skolyoz yapısal nedenli skolyozların yaklaşık %80'ini oluşturmakta olup deformitenin nedeni bilinmemektedir(1, 2). Adölesan idiyopatik skolyoz (AİS) etiyolojisi belirsizdir. Skolyozun etiyolojisi hakkında günümüze değin çok ciddi araştırmaların yürütüldüğü gözlemlenmektedir. Konuya ilişkin olarak herediter faktörler, biyomekanik faktörler, çevresel faktörler, nöromuskuler faktörler, vestibüler disfonksiyon, asimetrik vertebral büyüme, nükleus pulposusun kollajen bozukluğu, melatonin sekresyonu ve platelet mikroyapısı büyüme hormunu disfonksiyonu ve paravertebral kaslar suçlanmış olmakla birlikte tam olarak ispatlanamamıştır. Sonuç olarak skolyozun henüz nedeni net olarak bilinmemektedir. Tek bir faktörden ziyade multifaktöryel olduğu düşünülmektedir (1,3,4). Literatürde yapılan bazı çalışmalarda kontraktil dokulardaki sistemik mediatör olan kalmodulinin, paraspinöz kaslardaki aktivitesinin üzerinde durulmuştur(4). Omurganın bir kısmının anormalliğini yansıttığı görülen platelet kalmodulin değişikliklerinin, kas, sinir sistemi veya olgunlaşmamış vertebralardaki lokal ve / veya bölgesel değişikliklerle ilişkili olup olmadığı tartışılmıştır(5). Yapılan çalışmalarda platelet kalmodulin düzeyi adolesan idiyopatik skolyozu olan hastalarda eğrinin ilerlemesinin yararlı bir prediktif değeri olarak görülmüştür. Bizde çalışmamızda 2011-2018 tarihleri arasında omurga polikliniğimize başvuran yaklaşık 15000 hastayı retrospektif olarak taradık. Hem skolyoz grafisi çekilmiş, hemde hemogram çalışılan hastalar çalışmaya dahil edilip 3 gruba ayrıldı. Hastaların çekilmiş anteroposterior skolyoz grafilerinde Cobb yöntemi ile eğriliklerin büyüklüğü ölçüldü. Ayrıca hastaların MPV ve NLO değerleri kaydedilip, cobb yöntemi ile belirlenen eğrilikler ile karşılaştırıldı. Çalışmamızda 3 gruptaki NLO 'nun grup karşılaştırma oranları ölçülmüş olup istatiksel olarak anlamlı sonuç çıkmamıştır.(p=0.364). MPV değerinin grup karşılaştırma oranlarına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir (p=0.024). MPV değerlerinde cinsiyet ve yaş değişkenlerinin etkisi arıtıldıktan sonra gruplar arasında farklılık daha da belirgin hale geldiği görüldü. 3. grubun ortalama MPV değeri kontrol grubuna göre 0,402 birim daha fazla olduğu saptandı.(p=0.017) Sonuç olarak bu çalışmada AİS de NLO'nun gruplar arasında anlamlı istatistiksel fark olmayıp, MPV ' nin skolyoz tanısı almış hastalarda istatiksel olarak anlamlı yüksek olduğu görülmüştür. MPV değerinin cobb açısı ile arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu ilişkinin AİS nin takibinde prediktif değer olabilir mi ? sorusu daha geniş hasta ve kontrol gruplarını içeren çalışmalar ile yanıtlanması gerektiğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
The scoliosis is the most common deformity of spine. The scoliosis is defined as lateral bending≥10° at frontal plane on direct supine radiographs. In the scoliosis, the deformity is not only limited to frontal plane but a 3-dimensional deformity occurs that involves sagittal and axial planes. There is intervertebral extension causing lateral bending at frontal plane, rotation at axial plane and lordosis at sagittal plane (1). Idiopathic scoliosis accounts for approximately 80% of structural scoliosis but the cause of deformity is unknown (1, 2).The etiology is unknown in adolescent idiopathic scoliosis (AIS). So far, many studies have been conducted to investigate etiology of scoliosis. Although many factors including hereditary factors, biomechanical factors, environmental factors, neuromuscular factors, vestibular dysfunction, asymmetric vertebral growth, collagen abnormality of nucleus pulposus, melatonin secretion and platelet micro-structure, dysfunction of growth hormone and paravertebral muscles have been implied, there is no proven factor in the etiology of scoliosis. As a result, the cause of scoliosis hasn't been fully elucidated. It is though that scoliosis is a multifactorial disorder rather than single factor (1, 3, 4). In the literature, some studies emphasized activity of calmodulin, a systemic mediator of contractile tissues, in paraspinal muscles (4). It has been discussed whether changes in platelet calmodulin reflecting abnormality in a part of spine are related to local and/or regional alterations in muscles, nervous system and immature vertebrates (5). In previous studies, platelet calmodulin level was considered as a useful predictor for progression of disease in patients with adolescent idiopathic scoliosis. In our study, we retrospectively reviewed approximately 15,000 patients who presented to our spine clinic between 2011 and 2018. The patient having both scoliosis radiographs and CBC were included and assigned into 3 groups. On anteroposterior scoliosis radiographs, angle of bending was measured by Cobb method. In addition, MPV and NLR were recorded and compared with Cobb angle. In our study, NLR were assessed by group comparison rate, revealing no significant difference (p=0,364). However, group comparison rate assessment showed significant difference regarding MPV (p=0.024). After adjusting age and sex, it was seen that the differences became more prominent in MPV. MPV value of group 3 was higher than controls by 0.402 unit (p=0.017). In conclusion, there was no significant difference in neutrophil: lymphocyte ratio between groups in AIS while MPV value was significantly higher in patients with scoliosis. It was found that MPV was significantly associated with Cobb angle. We believe that there is need for further studies with larger sample size to answer the question whether this relationship could be predictive for follow-up in AIS.