İslamiyet'in uluslararası ilişkilerdeki rolü ve önemi
The role and significance of Islam in international relations
  1. Tez No: 510665
  2. Yazar: UĞUR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Devlet, Daru'l İslam, Daru'l Harb, Daru's Sulh, Islam, State, the Domain of Peace (Dar al-Islam), the Domain of War (Dar al-Harb)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yaşadığımız günlerde özellikle köktendinci İslam anlayışındaki gelişmeler uluslararası ilişkiler açısından da önem arz etmektedir. Günümüz dünyasında iletişim ve ulaşım alanlarında yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler bu görüş sahiplerine anakronik bir şekilde yepyeni olanaklar sunabilmektedir. Bu dünya görüşünün içeriğini yalnızca uluslararası ilişkilerin ortodoks kavramları ile değil kendi kavramlarıyla da anlamaya çalışmak gerekmektedir. Bu çalışmada üzerinde çaba sarf edilen bu noktadır. İslam dinin doğuşunu önceleyen yıllarda Arabistan yarımadası da önemli değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Özellikle devrin iki büyük imparatorluğu Bizans ve Pers İmparatorlukları arasında süregiden savaşlar sonucunda doğu-batı arasındaki mevcut ticaret yolları sekteye uğramış ve özellikle Mekke'de ticaret ile uğraşan bir sınıf ortaya çıkmıştır. Bu değişimin Arapların o güne kadarki toplumsal yapılarında da önemli değişimlere yol açmıştır. Göçebe Arap toplumlarının kabile anarşisi yerine bir devlet sistemi içinde örgütlü bir toplumsal yapıya geçiş ihtiyacı doğmuştur. Dolayısıyla İslamiyet'in doğuşu ile Arapların devletleşmeleri aynı süreci yansıtmaktadır. Devletin doğuşu ile birlikte uluslararası ilişkiler de söz konusu olmaktadır. Çalışmamda Peygamberin Mekke'den Medine'ye hicreti ile ilk İslam devletinin doğuşu ve İslamiyet'in uluslararası ilişkiler yaklaşımı ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The World has been living through sweeping changes. The increase of İslamic fundamentalist understanding has special reflections on international relations. Breathtaking developments especially in telecomunication and transportation offers brand new possibilities to the people that has fundementalist İslamic thinking anacronically. In order to catch the essence of this thought, we are obliged to conceive its own concepts besides international relations' orthodox dictionary. I am trying to accomplish this task in this study. The Arabian peninsula was in alteration and transformation just before the birth of Islam. The trade ways of the time sustained interruption because of the persisting wars between the two big empires of the period, Byzantium and Persian Empires. As a result, a trader class was born especially in Mekka. This tansformation gave way to important changes in Arabian social structures, too. In stead of tribal anarch of the nomadic Araps, an organized social structrure in a state became imperative. For this reason, the birth of Islam and the formation of an Arap state coincide. And with the birth of a state, international relations came into question. In this study, I will dwell upon the birth of first İslamic state as a result of the Prophet's migration to Medina from Mekka and Islamic approach to international relations.