Erdal Öz - hayatı, eserleri ve sanatı
Erdal Öz - his life, works and art
  1. Tez No: 510666
  2. Yazar: EMRAH CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESAT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erdal Öz, Türk Edebiyatı, Hikâye, Roman, Erdal Öz, Turkish Literature, Story, Novel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Erdal Öz Hayatı, Eserleri ve Sanatı adlı çalışma, Türk edebiyatında yazarlık ve yayıncılık yönleriyle iz bırakmış Erdal Öz ve eserleri üzerine biyografik bir çalışmadır. Yazar, edebiyat dünyamıza beş hikâye kitabı, iki roman, üç çocuk kitabı, iki anı ve bir de gezi kitabı kazandırmıştır. Onun hikâye ve romanlarının incelendiği çalışmada diğer türlerde yazdığı altı eseri üzerinde de ayrıca durulmuştur. Sanatçı, daha çok hikâyeci olarak tanınmakla birlikte, farklı bir anlatımla yazdığı Yaralısın adlı romanıyla adından çokça bahsettirmiş, Gülünün Solduğu Akşam adlı anı kitabıyla bir döneme ışık tutmuş ve bu kitabı, kendisiyle özdeşleşen kitaplar arasında yer almıştır. Çalışmamızda 1950'li yılların sonlarından 2003 yılına kadar çeşitli türlerde eser veren Erdal Öz'ün eserlerini ayrı ayrı tasnif edip metin tahlili yöntemiyle inceledik. Onun edebiyatımızdaki yerini, eserlerinin edebî değerini belirlemeye çalıştık. Ayrıca, Türk edebiyatının, üzerinde kapsamlı bir çalışma yapılmayan isimlerinden birisi olarak gördüğümüz yazarı edebî verimleriyle yeniden gündeme getirmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
This is a study about the life, works and art of Erdal Öz who has had a remarkable impact with authorship and publishing aspects on Turkish Literature. Author has written; five story books, two novels, three children's books, two memoirs and a travel book. In the study, which his novels stories are investigated, his works of other kinds are also examined. Mostly known as the storyteller, the author has gained fame with his work named Yaralısın and enlighted to a new era with his memoirs named Gülünün Solduğu Akşam. Moreover this study has taken its place among his works which has been mostly identified with himself. I this study, the books of Erdal ÖZ, who gave lots of literary works from the ends of 1950s to 2003, have been investigated thoroughly and classified according to method of text analysis. We have worked to assess his place in our literature and evaluate his works literally. In addition we have aimed at reminding the author about whom not much literary study in Turkish literature has been carried out.