Silsile-i Sünbüliyye (metin- inceleme)
Lineage of Sunbuliyye (text- examine)
  1. Tez No: 510681
  2. Yazar: TUĞBA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halvetiyye, Sünbüliyye, Sünbül Sinan, Silsilenâme
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tarîkatlar toplumumuz içinde geniş ve saygın bir yer tutmuştur. Bu saygınlığı ve etkiyi güçlendiren sebeplerden biri ise tarîkat liderlerinin peygamber soyundan gelme iddialarıdır. Ve tarîkatlar bu durumu destekleyip belgelemek amacıyla silsilenâmeler düzenlemişlerdir. Araştırmamızın amacı Osmanlıca yazılmış olan Süleymâniye Kütüphanesi Lala İsmail Bölümünde 00153 numarada kayıtlı“Silsiletü'n-Nûr”başlıklı eseri günümüz Türkçesine aktarmak ve metni değerlendirmektir. Yaptığımız bu çalışma Türk toplumunda geniş bir yeri olan Halvetiyye tarîkatının Sünbüliyye koluna ait bir silsilenâmenin, dil içi çevirisini içermekte ve bu tarîkat ve kurucusuyla ilgili içinde bilgiler yer almaktadır. İncelediğimiz eserin içerik kapsamı Şeyh Cemal Halvetî ile Şeyh Nureddin Efendi arasındaki Sünbüliyye şeyhleridir. Konumuz olan eser: içerik, biçim, dil ve özellik, içerdiği ayet, hadis iktibasları ve yazma tavsifi açısından da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious orders have taken a wide and respectable place in our society. One of the reasons that strengthen this respectability and effect is that the leaders of the religious orders claim that they come from the lineage of the prophet. And the religious orders have arranged lineages in order to support this case and document it. We aim at conveying the work“Silsiletü'n-Nur (The Light Lineage)”which is written in the Ottoman Language into our present Turkish language and is registered with no. 00153 in Lala Ismail section in Suleymaniye and evaluating the text. This work we have performed includes the translation of the internal language of the Sunbuliyye branch of the Khalwati religious order which has a wide place in the Turkish society and has information about the founder of this religious order in it. The content scope of the work we have studied is the Sheiks of Sunbuliyye between Sheik Cemal Halveti and the Master Nureddin. The work which is our subject has been also evaluated in terms of content, form, language and feature, verse which contains Hadith quotations and writing portraiture.