Okul sosyal hizmeti bağlamında cinsel istismarı önleme eğitiminin 8-11 yaş grubundaki çocukların farkındalık düzeylerine etkisi
Impact of child sexual abuse prevention training in the context of school social work on the level of awareness of children in the 8-11 age group
  1. Tez No: 510746
  2. Yazar: SEZEN GİZEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Sosyal Hizmeti, Çocuk Cinsel İstismarı, Önleme Programı, Farkındalık, School Social Work, Child Sexual Abuse, Prevention Program, Awareness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, okul sosyal hizmeti temelinde 8-11 yaş grubundaki çocuklara yönelik olarak geliştirilen, cinsel istismarı önleme programının çocukların cinsel istismara yönelik farkındalık düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çocuk cinsel istismarını önleme programında ele alınan konular şunlardır: istismarın tanımı, güvenli ya da tehlikeli olabilecek olaylar ve davranışlar, özel bölgeler ve özel bölge kuraları, iyi ve kötü dokunuşlar, iyi ve kötü sırlar ve yapılabilecekler. Çocukların eğitim ortamında gerçekleştirilen bu araştırmada, tek gruplu ön test - son test deneme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın ana denencesi, cinsel istismarı önleme programı aracılığıyla çocukların cinsel istismara yönelik farkındalık düzeylerine etki etmesi şeklindedir. Ek olarak bulgular, demografik bilgilere (yaş, cinsiyet, geçmişte benzer bir eğitim alma durumu gibi) göre de incelenmiştir. Araştırma verileri Kişisel Güvenlik Farkındalık Ölçeği (Seydooğulları & Kapçı, 2018) ile alınmıştır. Bulguların analizleri SPSS 20 programı aracılığıyla Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi uygulanarak alınmıştır. Araştırmaya 24'ü erkek ve 31'i kız olmak üzere toplamda 55 öğrenci katılım sağlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çocuklara uygulanılan cinsel istismarı önleme eğitiminin çocukların istismara yönelik farkındalık düzeylerinin artmasında etkili olduğu söylenebilmektedir. Ayrıca araştırmaya katılan çocukların uygulanan eğitim programı ile ilgili görüşleri sorulmuş, çocukların eğitim programını eğlenceli buldukları, programdan alınan bilgiler sayesinde güven duygusunu hissettiklerini ve istismarı önleyici bilgiler edindikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate influence on children's awareness levels of the child sexual abuse prevention program developed on the basis of school social work for 8-11 age group. Topics that were investigated for this aim in child abuse prevention program are: abuse definition, safe or dangerous cases and behaviours, private parts and rules of private parts, touches, secrets and self-protection skills. The research design of the study was experimental type that included one group pre-test and post-test model. The main hypothesis of the research is that child sexual abuse prevention program will affect children's awareness levels. Data of the experiment were analyzed according to demographic information such as gender, age and a similar prevention program attendance status in past. The research data were taken with Personal Safety Awareness Scale (Seydooğulları & Kapçı, 2018). Analyzes of the findings were performed using Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney U-Test through the SPSS 20 program. The total participation of the study was 55 children consisting of 24 male and 31 female. According to the results of the research, the child sexual abuse prevention program can be said to be effective in terms of increasing the awareness levels of child sexual abuse. Besides, the children in the research were asked about their views on the prevention program being implemented and it was seen that children found the educational program fun, that they felt confidence due to the information received from the program, and that they learned preventative information.