Üniversite öğrencisi annelerin aile içi ilişkilerinin sosyo-kültürel değişkenler açısından incelenmesi
A descriptive analysis on the issue of undergraduate mother's social-cultural status i̇n family life
  1. Tez No: 520202
  2. Yazar: BETÜL KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABULFAZ SÜLEYMANOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencisi Anne, Eğitim, Toplumsal Cinsiyet, Aile, Sosyal Hizmet, University Student Mothers, Education, Gender, Family, Social Work
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın ana amacını, evli ve çocuk sahibi kadınların üniversite öğrenim sürecine katılmasıyla aile içi roller sistemindeki değişim ve bu değişimin aile içi ilişkilere yansımasını sosyal hizmet bağlamında incelenmesi oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, üniversite öğrencisi annelerin bu süreçte yaşadıkları araştırılarak farklı değişkenler ile ilişkisinin irdelenmesi araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntem kullanılarak Üsküdar Üniversitesi'nin farklı bölümlerinde eğitim gören 17 anne ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda, kadının okul ve aile arasındaki yoğun tempoya rağmen aile içi ilişkilerinde herhangi bir sorun yaşamadığı ve hatta bu süreçte eşleri tarafından destek almaları eğitim hayatlarını kolaylaştırmıştır. Annelerin genel olarak eğitim görme nedenleri arasında ise öğrenme isteği, çocuklarını iyi yetiştirme, bireysel farkındalıklarını artırma ve kendini gerçekleştirme isteği vardır. Eğitim hayatına katılan anneler kendilerinden yaşça küçük gruplar ile aynı sınıfı paylaşmalarından kaynaklanan kısa süreli uyum problemleri yaşamışlar fakat bu süreç her iki tarafı da olumsuz etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the change within intrafamilial roles after the participation of women who are married and have children in university education and to examine the impact of this change on intrafamilial relations. In addition, to investigate the experiences of women in this process and tackle the relationship between their experiences and different variables are among the aims of this study as well. In this study, in-depth interviews were conducted with 17 mothers who majored in different departments of Üsküdar University by using qualitative method. As a result of these interviews, despite the intense tempo between the school and the family, women do not have any problems in family relationships, and even the support of their spouses ease their educational process. In general, the fundamental reasons underlying mothers' desire for education are having an intellectual background, raising their children in a better process, increasing individual awareness, and exploring themselves. Mothers who participated in educational life experienced short-term adjustment problems due to sharing the same class with the younger ages, but this process did not adversely affect both sides.