Mitat Enç'in hikâyeleri üzerine bir inceleme
An analysis on the stories of Mitat Enç
  1. Tez No: 510866
  2. Yazar: SELAMİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜRÜN ŞEN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitat Enç, Uzun Çarşının Uluları, Gaziantep, Türk hikâyesi, hikâye tahlili
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu tez çalışması, eğitimci yazar Mitat Enç'in hikâyelerini tahlil etmek ve yazarın Türk edebiyatındaki yerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yazarın bütün hikâyelerinin yer aldığı ve ilk kez 1977 yılında yayımlanan Uzun Çarşının Uluları, Türk edebiyatında konusunu bir şehirden ve o şehrin insanlarından alan önemli eserlerden biridir. Çocukluk ve gençlik hatıralarından yola çıkarak hikâyelerini kurgulayan yazar, Gaziantep'in yaklaşık yetmiş yıllık tarihine de tanıklık eder. Çalışmanın ilk bölümünde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın esas amacını oluşturan ikinci bölümde ise, yazarın bütün hikâyeleri yapı unsurları bakımından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışma neticesinde elde edilen bulgular, sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is carried out to analyse the stories of Mitat Enç and define the author's position in Turkish literature. Uzun Çarşının Uluları, which includes the author's life work and was first published in 1977 is one of the most important works in Turkish literature that derives its focus from a city and its people. The author who composed his story in the light of his childhood and youth memories witnesses an approximate 70-years-history of Gaziantep. In the first part of the study, information on the author's life and works is given. Whereas, in the second part that forms the focal point of the study, every story of the author has been analysed in detail in terms of structural components. The data gathered from the study are evaluated in the conclusion part. Keyword: Mitat Enç, Uzun Çarşının Uluları, Gaziantep, Turkish story, story analysis.