Nonlinear approach to financial development – economic growth nexus: Evidence from developed and developing countries
Finansal gelişmişlik ekonomik büyüme ilişkisine doğrusal olmayan yaklaşım: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler örneği
  1. Tez No: 510885
  2. Yazar: ZEYNEP ERÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişmişlik, Ekonomik Büyüme, Panel Eşik Regresyon Modeli, Financial Development, Economic Growth, Panel Threshold Regression Model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Finansal piyasaların ekonomik büyümeyi desteklemede oynadığı temel rol konusunda iktisatçılar arasında genel bir fikir birliği olsa da, bu fikri destekleyen teorik ve ampirik çalışmalar halen sürmektedir. Bu tez, durum değişkenleri olarak finans-büyüme ilişkisini etkilemesi beklenen çeşitli makroekonomik değişkenleri kullanmakta olup yeni ampirik kanıtlar sağlayarak bu konuya ışık tutmayı amaçlamaktadır. Yani, bu çalışmada finansal gelişme - ekonomik büyüme ilişkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla 1967-2016 yılları arasında 56 ülkeden oluşan panel veri setine, Hansen (1999)'in Panel Eşik Regresyon Modeli uygulanmıştır. Tahmin sonuçları, finansal gelişmenin tüm gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme üzerinde olumlu ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak, gelişmiş ülkeler için, büyümenin durum değişkeni olarak kullanılması haricinde finansal gelişme büyümeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma, politika yapıcıların eşik değerlerini bilmesinin çok önemli olduğunu göstermektedir. Optimal finans seviyesi biliniyorsa, politika yapıcılar aşırı finansın ekonomi üzerindeki zararlı etkilerini önleyebilecek politikalar uygulayabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
While there is a general consensus among economists on the fundamental role that financial markets play in fostering economic growth, theoretical and empirical work supporting this idea is still very much in progress. This thesis aims to shed light on this issue by providing new empirical evidence using several relevant macroeconomic variables that are expected to affect the finance-growth relationship as state variables. Namely, in this study financial development - economic growth nexus is investigated. To this end, Hansen (1999)'s Panel Threshold Regression Model for a panel of 56 countries is applied over the period 1967-2016. The estimation results reveal that financial development has a positive and significant effect on economic growth in all developing countries. However, for developed countries, financial development negatively affects growth, except for the case when growth is used as state variable. This study suggests that it is crucial for the policymakers to know the threshold values. If the optimal level of finance is known, the policymakers can implement policies that can prevent the detrimental effects of the too much finance on the economy.