Five essays on Sub-Saharan Africa economic development: External debt, poverty, natural resources, corruption, and trade
Sahra Altı Afrika ekonomik gelişmesi üzerine beş deneme: Dış borç, yoksulluk, doğal kaynaklar, yolsuzluk ve ticaret
  1. Tez No: 791298
  2. Yazar: AYAT ABDELRAHIM SULIMAN ESAA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, gelir eşitsizliği, kurumsal kalite, panel veri analizi, sürdürülebilir kalkınma, borçluluk, Economic growth, income inequality, institutional quality, panel data analysis, sustainable development, indebtedness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Sahra Altı Afrika (SAA) bölgesi, kalkınma üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olan benzersiz bir ekonomik bunalım yaşmaktadır. Daha az emtia fiyatları, zayıf yönetişim performansı ve daha yüksek ithalat bağımlılığı, gereğinden fazla gerçekleşen sokağa çıkma yasakları ve diğer salgın kontrol önlemleriyle birleştiğinde, ekonomik durumun ciddi ve yaygın bir şekilde kötüleşmesine neden olmuştur. Ayrıca sınırlı bütçe esnekliği, zor finansman koşulları ve artan dış borç nedeniyle mali sıkıntı tehlikeleri artış göstermiştir. Sahra Altı Afrika bölgesinin gelişiminin karşı karşıya olduğu çeşitli zorluklar arasında, beş bağımsız makale biçimindeki bu tez, Sahra Altı Afrika ülkelerinde ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir yolunu ele alan beş ana konuyu incelemeye çalışmaktadır: Dış borç, Yoksulluk, Kaynak laneti, Yolsuzluk ve ticaret. İkinci Bölüm, dış borcun ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin yanı sıra, Panel Eşik regresyon yöntemi kullanılarak ampirik olarak tahmin edilen bir eşiğin altında ve üstünde borcun farklı etkisini incelemektedir. Sağlam bir tahmin için, dış borç ile ekonomik büyüme arasındaki dinamik bağlantıyı araştırmak için Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (GMM)'de kullanılmıştır. Bulgular, borç ve ekonomik büyüme arasında doğrusal olmayan bir ilişki olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını göstermiştir. Bnunla birlikte dış borcun ekonomik büyüme üzerindeki zararlı etkisinin, fakir veya zengin SAA ülkelerini engellemediği tesbit edilmiştir. Ayrıca dinamik panel eşik tahminlerinden elde edilen sonuçlar, %43,25 eşik seviyesinin üzerinde dış borcun ekonomik büyüme üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Yurtiçi gelir toplamanın etkili olabilmesi için tüm yurt içi kayıt dışı işletmelerin ortak bir son teknoloji ürünü teknolojik platformlara dahil edilmesi gibi dış finansman kaynaklarını tamamlamak üzere yurt içi gelir elde etmenin sağlam yollarının benimsenmesi gerekmektedir. Üçüncü Bölüm, Panel Vektör Otoregresif (PVAR) Modeli ile ülkeler veya bölgeler arasındaki yoksulluk farklılıklarının gelir eşitsizliğindeki farklılıklara veya ortalama gelir seviyelerindeki değişikliklere atfedilip atfedilemeyeceğini incelemektedir. Pozitif ekonomik büyüme ve gelir eşitsizliği şoklarının kısa ve uzun vadede yoksulluk yoğunluğu üzerindeki etkisini tahmin etmek için bu araştırmada Tahmin Hatası Varyans Ayrıştırması (FEVD) ve Etki-Tepki Fonksiyonları (IRF) kullanılmıştır. PVAR'ın bulguları, üç ana değişkenin de anlamlı bir nedensellik ilişkisine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Analiz bulguları, ekonomik büyümenin potansiyel olarak yoksulluğun azaltılmasını yüzde 2,28 oranında hızlandırabileceğini göstermektedir. Ayrıca, sonuçlar aynı zamanda yoksulluk açığı ile gelir eşitsizliği arasında iki yönlü pozitif bir bağ olduğunu kanıtlıyor ve gelir eşitsizliği endeksindeki artışın yoksulluk yoğunluğunda yüzde 3,53'lük bir artışa yol açtığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, Sahra Altı Afrika hükümetlerinin, yoksulluğu önemli ölçüde azaltmakla sonuçlanan ekonomik eşitsizlikleri daraltan politikalara odaklanması gerektiğini ima etmektedir. Birkaç gelişmekte olan ülkenin deneyimleri, gelir eşitsizliğini azaltmaya yönelik yapısal dönüşümün, yoksulluk üzerinde kişi başına düşen GSYİH'deki ortalama artıştan daha büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Dördüncü Bölüm, Panel Kantil Regresyon yöntemini kullanan kaynak açısından zengin ülkelerde doğal kaynakların ekonomik büyümeye zararlı olduğuna dair yaygın inancı incelemektedir. Sachs ve Warner (1997) tarafından rapor edildiği gibi, doğal kaynaklar açısından zengin Afrika ekonomileri, kaynak açısından fakir Afrika ülkelerine göre daha büyük bir hizmet sektörüne ve daha küçük bir sanayi sektörüne sahiptir. Ayrıca, hammadde açısından zengin ülkeler, imalat ihracatında kişi başına düşen GSYİH büyümesine daha yavaş sahip olma eğilimindedir. Bulgular, Sahra Altı Afrika ülkelerinde özellikle kaynak açısından zengin ülkelerde kaynak laneti hipotezini desteklemektedir. Afrika hükümetlerinin doğal kaynak rantlarının geleneksel sektörlerden modern sektörlere yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede üretim dışı alanlarda kaynak rantlarını verimsiz kullanmak yerine verimli sektörlerin büyümesi ve gelişmesi için fırsat sunulmaktadır. Sonuç olarak, ülkenin üretken yatırımları optimize etmesi hayati önem taşımaktadır. Beşinci Bölüm, Sahra Altı Afrika'daki yolsuzluğun belirleyicilerini değerlendirmekte ve Araçsal değişkenler İki Aşamalı En Küçük Kareler (IV-2SLS) regresyon modelini uygulayarak kurumsal kalitenin yolsuzluk üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Model, DiMaggio ve Powell (1983), Tolbert (1996) ve Scott (2001) tarafından kurulan teorik bir yaklaşım olarak kurumsal teorileri içeren Luo'nun (2005) yaklaşımına dayanmaktadır. Sonuçlar, dört kurumsal kalite göstergesinin (hükümet etkinliği, siyasi istikrar, ses çıkartabilme ve hesap verebilirlik ve hukukun üstünlüğü) yolsuzluğun azaltılması üzerindeki önemli etkilerini vurgulamaktadır. Ayrıca, genel sonuçlar, GINI endeksi ile ölçülen gelir eşitsizliğinin yolsuzluk düzeylerinin artmasında önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle, SAA hükümetleri, bir devlet kuruluşunda meydana gelen dürüst olmayan veya yasa dışı faaliyetler hakkında konuşanlara misilleme yapılmamasını garanti etmek için kapsamlı bir muhbir koruma yasası uygulama sorumluluğunu üstlenmelidir. Ayrıca, toplumun her düzeyinde dayanıklılığı ve bütünlüğü geliştirmek için yolsuzluk riskleri ve yolsuzlukla mücadele mevzuatının gerekliliği hakkında toplum bilincini artırmaya çalışmalıdır. Altıncı Bölümde, ticaret akışı ile ekonomik büyüme arasındaki nedensel ilişki, Kesitsel Olarak Otomatik Gerileyen Dağıtılmış Gecikme (CD-ARDL) ve Juodis ve diğerleri tarafından geliştirilen en son Granger nedenselliksizlik yöntemi kullanılarak incelenmiştir. (2021). Sonuçlar, üst orta gelirli ülkeler grubu için, çeşitli ihracatı teşvik teknikleriyle ihracatı artırmanın, ekonomik büyüme yollarının önemli bir bileşeni olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, çalışma hem ihracatı teşvik yöntemlerinin hem de büyümeyi destekleyen politikaların güçlendirilmesini önermektedir, Çünkü bu ülkelerde ekonomik büyüme ve ihracatın birbirini desteklediği görülmektedir. Bununla birlikte, düşük gelirli ve düşük-orta gelirli ülkelerde ekonomik büyümeden ithalata uzanan tek yönlü nedensellik olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. Ilgli litratore dayali kapsamli araştırmalar, büyümenin ithalata bağlı olduğunu gösterimi;tir. Çalışma, düşük gelirli ve düşük-orta gelirli SSA ülkelerini, bu tür ülkelerde ihracat ile ekonomik büyüme arasında hakim bir nedensel ilişkinin olmadığı, sürdürülebilir bir büyüme yoluna ulaşmak için ihracata dayalı bir büyüme stratejisine çok fazla güvenmemeleri konusunda uyarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sub-Saharan Africa (SSA) region is undergoing an unparalleled economic depression, which is having a significant negative effect on development. Fewer commodity prices, poor governance performance, and higher import dependence, compounded by much-needed home lockdowns and other pandemic-control measures, have resulted in a serious and widespread worsening of the economic condition. The hazards of financial distress have grown due to limited budgetary flexibility, difficult financing circumstances, and growing foreign debt. Among the various challenges that face the development of the Sub-Saharan African region, this dissertation in form of five independent essays attempts to inspect five major issues that tackle the sustainable path of economic development in the Sub-Saharan African countries namely; external debt, poverty, resource curse, corruption, and trade. Chapter Two investigates the impact of external debt on economic growth as well as the differential impact of debt below and above a threshold that is empirically estimated using the Panel Threshold regression method. For a robust estimation, the Generalized Method of Moments (GMM) has also been employed to investigate the dynamic link between external debt and economic growth. The findings found no evidence of a non-linear relationship between debt and economic growth. It has been indicated that the deleterious impact of external debt on economic growth does not preclude poor or rich SSA countries. Results from dynamic panel threshold estimates reveal that external debt has a negative and significant effect on economic growth above the threshold level of 43.25%. The adoption of robust ways to generate domestic revenue to complement external sources of funding such as the inclusion of all domestic informal businesses onto a common state-of-the-art platform so that domestic revenue collection will be effective. Chapter Three inspects if variations in poverty between nations or regions are attributable to variations in income inequality or changes in mean income levels by the Panel Vector Autoregressive (PVAR) Model. Forecast error variance decomposition (FEVD) and impulse response functions (IRF) are employed in this investigation to estimate the effect of positive economic growth and income inequality shocks on poverty intensity in the short and long term. Findings of PVAR reveal that all three main variables have a significant causal relationship. The analysis shows that economic growth may potentially accelerate poverty reduction by 2.28 percent. Moreover, the results also prove a two-way positive nexus between the poverty gap and income inequality, suggesting the rise in the income inequality index results in a 3.53 percent increase in poverty intensity. These findings imply that Sub-Saharan African governments should focus on policies that narrow the economic disparities which result in considerably reducing poverty. The experiences of several emerging countries demonstrate that structural transformation toward income inequality reduction has a greater influence on poverty than the average rise in per capita GDP. Chapter Four examines the commonly held belief that natural resources are harmful to economic growth in resource-rich countries employing the Panel Quantile Regression method. As reported by Sachs and Warner (1997), natural resource-rich African economies have a larger service sector and a smaller industrial sector than resource-poor African nations. Furthermore, raw-material-rich nations tend to have slower GDP per capita growth in manufacturing exports. Findings support the resource curse hypothesis in Sub-Saharan African countries specifically the resource-rich countries. African governments should be ensured that natural resource rents are directed from traditional sectors to modern sectors. In this way, instead of using resource rents inefficiently in non-productive areas, productive sectors are offered the opportunity to grow and develop. Consequently, it is vital that the country optimized productive investments. Chapter Five assesses the determinants of corruption in Sub Sahara Africa and focuses on the effect of institutional quality on corruption by applying the Instrumental variables Two Stages Least Square (IV-2SLS) regression model. The model is based on Luo's (2005) approach, which includes institutional theories as a theoretical approach established by DiMaggio and Powell (1983), Tolbert (1996), and Scott (2001). Results highlight the significant effects of four institutional quality indicators (government effectiveness, political stability, voice and accountability, and rule of law) on the reduction of corruption. Also, general results show that income inequality measured by the GINI index plays an important role in increasing corruption levels. Therefore, SSA governments should take responsibility for implementing a comprehensive whistle-blower protection act to guarantee that those who speak out about dishonest or illegal activities occurring in a government organization are not retaliated against. Also, should endeavor to raise community awareness about the risks of corruption and the necessity of anti-corruption legislation to foster resilience and integrity at all levels of society. In Chapter Six, the causal relationship between trade flow and economic growth has been examined using the Cross Sectionally Auto-Regressive Distributed Lag (CD-ARDL) and the latest Granger non-causality method developed by Juodis et al. (2021). The outcomes reveal that for upper middle-income countries group, expanding exports through various export promotion techniques has been an essential component of their economic growth path. As a result, the study suggests that both export promotion methods and pro-growth policies be strengthened, because economic growth and exports have been shown to support each other in those nations. However, there is robust evidence of unidirectional causality running from economic growth to imports in low-income and lower-middle-income countries. Broad comparisons suggest that growth is connected to imports. The study cautions low-income and lower-middle-income SSA nations against depending too heavily on an export-led growth strategy to attain a sustainable growth path, where there is no prevailing causal association between exports and economic growth has been observed in such countries.