An investigation on negativity in Ancient Greek philosophy in guidance of hegelian dialectics
Hegelci diyalektik rehberliğinde Antik Yunan felsefesinde olumsuzluk üzerine bir inceleme
- Tez No: 510968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YURDAKUL KAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Olumsuzluk, diyalektik, Hegel, C.H. Kahn, Parmenides, Gorgias, Platon, meontoloji, Negativity, dialectics, Hegel, C.H. Kahn, Parmenides, Gorgias, Plato, meontology
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışma, Parmenides'ten Platon'a felsefe tarihinin erken bir evresini“olumsuzluk”kavramına odaklanarak incelemektedir. Devrim niteliğinde bir buluş olan Parmenidesçi“varlık / olan”kavramının ontoloji, metafizik ve mantık alanlarında Batı felsefesi geleneğinin temellerini attığı söylenir. Öte yandan Parmenidesçi“varlığın / olanın”tesisinin aynı anda“yokluğun / olmayanın”radikal biçimde dışlanmasıyla mümkün olması dikkate değerdir ve bu felsefi adım kendisinden sonraki felsefe için önemli sorunlar ve fırsatlar yaratmıştır. Bu sonuçların izini sürmeyi amaçlayan çalışma, Parmenides, Herakleitos, Atomcular, Gorgias, Sokrates ve Platon'un felsefelerini süreklilikleri içinde incelerken çok katmanlı“olumsuzluk”kavramının üstesinden gelebilmek için Hegelci diyalektikten yararlanmaktadır. Tez farklı yorumcuların farklı çalışmalarına başvurmaktadır, ancak bunlar arasında Eski Yunan'daki“olmak”ve“olmamak”kavramının daha az bilinen anlamlarını kavramamızı sağlayan Charles H. Kahn'ın linguistik katkıları, özellikle ön plana çıkmaktadır. Çalışma, Hegel'e ve Kahn'a başvurarak Platon'un Sofist diyaloğunda – ortaçağ ve modern zamanlara özgü“varoluşsal ontolojik”kavrayışa karşıt konumda –“yüklemsel (me)ontoloji”kavramıyla karşılanabilecek bir eleştirel duruşun tezahürünü ayırdetmektedir. Sofistler ve Sokratikler arasındaki tartışma tezin önemli odak noktalarındandır. Çalışma, söz konusu tartışmayı betimlerken yer yer çağımızdaki temelci ve temelcilik karşıtı pozisyonlar arasındaki gerilime işaret etmekte, bu gerilimle ilişkili olan hakikat, evrensellik ve özgürlük sorunlarına temas etmektedir.
Özet (Çeviri)
With its special focus on negativity the study is a (me)ontological research which investigates an early stage in the history of philosophy, i.e. the period from Parmenides to Plato. Parmenidean concept of“being”is a revolutionary invention which supposedly founded the Western tradition of ontology, metaphysics and logic. Yet remarkably the establishment of the Parmenidean being spontanously manifests itself as a radical exclusion of not-being, which created both problems and opportunities for the succeeding philosophy. Tracing those consequences the study investigates the philosophies of Parmenides, Heraclitus, Atomists, Gorgias, Socrates and Plato in their continuity, while adopting the guidance of Hegelian dialectics in order to better cope with its versatile concept of“negativity”. The thesis makes use of different interpretations of various commentators, but the linguistic contributions of Charles H. Kahn come particularly into prominence, which make one grasp the less familiar connotations of the Greek“being”and“not-being”. Appealing to both Hegel and Kahn the investigation detects in Plato's Sophist the manifestation of a critical stance, which in opposition to the existential ontology of the medieval-modern times can be represented as a predicative (me)ontology. The dispute between the sophists and the Socratics is an important focus of the study. Occasionally the portrayal of the conflict aims to allude to the contemporary tensions between foundationalist and antifoundationalist positions, and touches upon related problems regarding truth, universalism and freedom.