Ordu ilinde sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunan akar faunasının tespiti üzerine çalışmalar
Studies on determination of mite fauna on stone fruit trees in Ordu province
- Tez No: 510976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA AKYAZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akar, Fauna, Ordu, Sert Çekirdekli Meyve, Fauna, Mite, Ordu, Stone Fruit
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma, 2016-2017 yılları arasında, iki vejetasyon dönemi boyunca, Ordu ilinin, Altınordu, Akkuş, Ünye, Fatsa, Ulubey, Kumru, Perşembe, Gülyalı, Kabadüz, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde yürütülmüştür. Çalışmada bu bölgede yetiştirilen sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunan faydalı ve zararlı akar türleri belirlenmiştir. Örneklemeler, erik (Prunus domestica L.), kiraz (Prunus avium L.), vişne (Prunus cerasus L.), şeftali (Prunus persica L. Batsch) (Rosaceae) ve kızılcık (Cornus mas L. (Cornaceae)) olmak üzere 5 farklı meyve türünde yürütülmüştür. Çalışma süresince, toplam 176 mahallede, 474 adet örnekleme yapılmıştır. Örneklemeler her yılın Mayıs, Kasım ayları arasında, aylık periyotlarla gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar süresince, 3 takıma bağlı 11 familyadan toplam 37 tür tespit edilmiştir. Bunlar içerisinde, 4 familyadan 11 tür bitki zararlısı, 6 familyadan 25 tür predatör ve 1 familyadan 1 tür ise nötr akar türüdür. Bitki zararlısı akarlar içerisinde en yoğun türler Tetranychus urticae (Koch) ve Amphytetranychus viennensis (Zacher) (Trombidiformes: Tetranychidae) iken, en baskın predatör akar türleri sırasıyla Tydeus californicus (Banks), Tydeus goetzi (Schruft) (Trombidiformes: Tydeidae) ve Transeius wainsteini (Gomelauri) (Mesostigmata: Phytoseiidae) olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Altınordu, Akkuş, Ünye, Fatsa, Ulubey, Kumru, Perşembe, Gülyalı, Kabadüz, Çaybaşı and İkizce districts of Ordu province during two vegetation periods between 2016-2017. In the research, beneficial and harmful mite species on stone fruit trees were determined. The samplings were carried out on 5 different fruit species; plum (Prunus domestica L.), cherry (Prunus avium L.), sour cherry (Prunus cerasus L.), peach (Prunus persica L. Batsch) (Rosaceae) and cranberry (Cornus mas L. (Cornaceae)). During the study, a total of 474 samples were collected from 176 villages. Surveys were carried out monthly between May and November months of each year. During the study, 37 species belonging 11 families from 3 orders were identified. Of those, 11 species belonging to 4 families are phytophagous, 25 species belonging to 6 families are predatory and 1 species belonging to 1 family is neutral mite species. While Tetranychus urticae (Koch) and Amphytetranychus viennensis (Zacher) (Trombidiformes: Tetranychidae) are the most common phytophagous mite species, Tydeus californicus (Banks), Tydeus goetzi (Schruft) (Trombidiformes: Tydeidae) and Transeius wainsteini (Gomelauri) (Mesostigmata: Phytoseiidae) are the most common predatory mite species on stone fruit trees in the region.