İnsani müdahale üzerine tartışmalar ve Darfur sorunu
Discussion on humanitarian intervention and Darfur case,
  1. Tez No: 510979
  2. Yazar: ALİ HAMURCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Müdahale, Egemenlik, İnsan Hakları, Koruma Sorumluluğu, Darfur, Humanitarian Intervention, Sovereignty, Human Rights, R2P, Darfur
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada insani müdahale, insan hakları, koruma sorumluluğu egemenlik üzerinde yapılan tartışmalar ele alınmış ve örnek olay olarak Darfur meselesi incelenmiştir. İnsani müdahalenin sözde gerekli olmasından ötürü devletlerin egemenliğine müdahale edilmesi olağandır. Ancak ulusal egemenliğin çok önemli bir değer olduğunun gözden kaçmaması gerekir. Çünkü devletlerin egemenliği uluslararası sistemde esastır. Ulusal egemenliğin zedelenmesi demek uluslararası istikrarın bozulması anlamına gelebilir. Bu durumdan özellikle sömürgecilik sonrası egemenliğini kazanan devletler etkilenecektir. Batılı devletlerin güçlü oldukları ve de uluslararası sistemde daha koordineli hareket ettikleri aşikârdır. Bu devletlere herhangi bir durumda insani müdahalenin bahane edilerek bir operasyonun yapılma ihtimali zayıftır. Durumun özellikle Batı dışı toplumların aleyhine gelişebileceği göz ardı edilmemelidir. Bu devletler ve özellikle de yönetimleri egemenliklerine herhangi bir müdahaleyi kabul etmemektedirler. Söz konusu ülkeler her ne kadar batılı devletler kadar güçlü olmasalar da uluslararası sistemin birer parçası olarak egemenliklerine saygı duyulduğu ölçüde uluslararası düzenin önemli unsurlarıdırlar. Egemenliğine müdahale edilmiş devletlerin uluslararası istikrarı bozabileceği akıllardan çıkarılmamalı ve ayrıca müdahale seçeneği Batılı toplumların Batı dışı toplumlar üzerinde egemenlik kurmalarının bir aracı olabileceği de unutulmamalıdır. Böylesi bir durum Devletlerin egemenliklerin nasıl etkilendiği savından hareketle tartışmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, humanitarian intervention, human rights, R2P and sovereignty are discussed and the Darfur conflict is tried to be clarified as a case. According to our thesis, humanitarian intervention is supposed to be ordinary and for this reason intervention of the states to sovereignty is normal. However, it should be noted that national sovereignty is a very important value because the sovereignty of states is fundamental in the international system. The damage of national sovereignty can cause the destruction of international stability. Especially this will affect states that have gained sovereignty in the post-colonial period. It is clear that western states are strong and they are acting more coordinated in the international system. In any case, it is very unlikely that these states will be subjected to humanitarian intervention. It should be considered that the intervention issue can be against the societies other than western societies in particular. These states and especially their governments refuse any intervention to their sovereignty These states are part of the international system although they are not as powerful as western states. These states are important components of the international order if their sovereignties are respected. It should be noted that the intervention to sovereignty can damage international stability and that the possibility of intervention could also be a tool for western societies to dominate other societies. Such a situation should be disscussed at least.