Lokal jeoid belirlemede kullanılan enterpolasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of interpolation methods used in local geoid determination
  1. Tez No: 511103
  2. Yazar: BİROL KURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoid Yüksekliği, Jeoid, Elipsoid, Elipsoidal Yükseklik, Ortometrik Yükseklik, Enterpolasyon, Geoid Height, Geoid, Ellipsoid, Ellipsoidal Height, Orthometric Height, Interpolation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada lokal jeoid hesaplama alanı olarak 36.5 ° < 𝜑 < 40.5 ° enlem ve 26.5 ° < 𝜆 < 33° boylam değerleri aralığındaki bölge seçilmiştir. Noktalar arasındaki mesafenin enterpole edilen jeoid yüksekliklerine olan etkisinin araştırılması için makro ve mikro ölçekte iki test ağı oluşturulmuştur. Makro ağ kapsamında 85 referans ve 35 enterpolasyon noktası olmak üzere toplam 120 nokta seçilmiş, mikro ağ kapsamında ise 8 referans ve 3 enterpolasyon noktası olmak üzere toplam 11 nokta kullanılacaktır. Bu tez çalışmasında elipsoidal yüksekliklerden ortometrik yüksekliklere geçiş için gerekli olan lokal jeoid modellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Lokal jeoid modeli belirlenirken Ters Mesafe ile Ağırlıklı (TMA) enterpolasyon metodu, Kriging (KRG) enterpolasyon metodu, En Küçük Eğrilik (EKE) enterpolasyon metodu, Radyal Bazlı Fonksiyon (RBF) ile enterpolasyon metodu ve Geliştirilmiş Shepard (GSH) enterpolasyon metodları kullanılarak elde edilen Karesel Ortalama Hata (KOH) değerleri karşılaştırılarak en doğru sonucu veren enterpolasyon yönteminin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the region between 36.5 ° < 𝜑 < 40.5 ° latitude and 26.5 ° < 𝜆 < 33° longitude has been chosen as geoid calculation area. Two micro and macro-scaled testing webs have been generated in order to analyse the effects of distance between the points on interpolated geoid heights. Within the scope of macro web, 85 reference and 35 interpolation points, totally 120 points have been chosen and withing the scope of micro web 8 reference and 3 interpolation points, totally 11 points will be used. In this study, it's aimed to determine the local geoid models required for the transition from ellipsoidal heights to orthometric heights. It's aimed to identify the interpolation method that gives the most accurate result by comparing the Mean Squared Error (MSE) values of Inverse Distance Weighted (IDW) interpolation method, Kriging (KRG) interpolation method, Minimum Curvature (MC) interpolation method, Radial Basis Function (RBF) interpolation method and Modified Shepard (MSH) interpolation method used to determine the local geoid model.