Feminist teori bağlamında kutsal metin(ler)de kadın
Textual text(ler) in the context of the feminist theory
  1. Tez No: 511207
  2. Yazar: İSMAİL ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Religion, Gender, Feminism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmamızda kutsal metinler bağlamında“kadın”ın konumu feminist bakış açısıyla ele alınmıştır. Tarihi süreç incelendiğinde kadının toplum içerisindeki hak ettiği konumu elde edemediğini görmekteyiz. Bu durumun oluşmasında ataerkil yapıyı güçlü kılan toplumsal normlar da etkili olmuştur. Dini konularda yapılan ataerkil yorumlar, kadının toplumsal hayatta geri kalmasına neden olan sebeplerden biridir.Araştırmamız bir diğer kısmı olan Feminizm hareketi ise toplumda görülen ataerkil bakış açısının yol açtığı kadına dönük olumsuzluklarla mücadele etmeyi amaçlamıştır. Çalışmamızda kadınların kutsal metinlerdeki konumunu ele alırken feminist bakış açısını da dikkate almaya çalıştık.Toplumsal cinsiyet de kadının toplum içerisindeki görünümünü açıklamada tamamlayıcı bir özellik taşımaktadır. Feminist hareketin karşı çıktığı uygulamaların meydana gelmesinde süregelen cinsiyetçi, erkek egemen dünyanın rolü oldukça fazladır. Çalışmamızda kadının tarihsel süreç içerisindeki yerini de vererek Feminist hareketin ortaya sürecini de ortaya koymaya çalıştık. Bu sürecin oluşmasında fazlasıyla etkili olan toplumsal cinsiyetin din ile olan ilişkisini de temel kavramlardan hareketle inceledik. Kutsal metinlere kadın konusunda yöneltilen eleştirileri; metinden hareketle karşılaştırmalı bir metotla sunduk. Anahtar Kelimeler : Kadın, din, toplumsal cinsiyet, feminizm
Özet (Çeviri)
In this research, women's situation within the context of the holy writings is studied in a feministic point of view. Analysing the historical process, one can see that women have not attained the position they deserve in the society. Social norms, which are strongly patriarchal in the formation of this situation, are also influentialThe partriarchal comments made on the religious issues are among the reasons that is why women have remained behind in social life. The feminist movements, which is another part of our study, aim to struggle with the women-related negative situations caused by the patriarchal viewpoints which are apparent in the society. We also tried to give special attention to the feminist viewpoints while analysing the women's situation in the holy writings.Gender is also complementary in explaining the appearance of women in society. The role of the sexist, male-dominated world ongoing in the practice of opposition to the feminist movement is considerable. Moreover, we introduced the emergence process of the feminist movements by indicating the women's situation within the historical process. We also analysed the relationship between the religion and gender which is highly effective on the comprise of this process. We presented the women-related criticisms which are related to the holy writings in a comparative way and with references to the writings.