Huzurevlerinde olan yaşlıların serbest zamanlarının değerlendirilmesi: Kocaeli örneği
Assessing the leisure time of the elderly in nursing homes: Kocaeli example
  1. Tez No: 511218
  2. Yazar: EMIN MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL URHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Huzurevi, huzurevi sakini, serbest zaman, yaşlı birey, nursing home, nursing home resident, spare time, elderly
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı huzurevlerinde ikamet eden huzurevi sakinlerinin serbest zamanlarını ne yönde değerlendirdiklerini belirlemektir. Türkiye'de yaşlı nüfusun giderek artması buna bağlı olarak huzurevlerinin ve huzurevlerinde ikamet eden huzurevi sakinlerinin serbest zamanlarında hangi aktivitelerle uğraştığı gündeme gelmektedir. Araştırma verileri 04 Şubat – 31 Mart 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya 60 yaş ve üzeri yaştaki 80 huzurevi sakini katılmıştır. Çalışma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı“Kocaeli Huzurevi”,“Gölcük Belediyesi Huzurevi”ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi“Tavşancıl Huzurevi”olmak üzere toplam üç huzurevinde yapılmıştır. Huzurevi sakinleri ile görüşme formu uygulanarak veriler elde edilmiştir. Veriler istatistiksel olarak SPSS 23,0 programı yardımı ile değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Araştırma örnekleminin %36,2'i kadın, %63,8'i ise erkektir. Araştırmaya katılan huzurevi sakinlerinin yaş ortalamaları 75'tir. Huzurevi sakinlerinin %52,5'i eşi vefat etmiş, %20'si bekar, %20'si boşanmış, %7,5'i ise evlidir. Huzurevi sakinlerinin serbest zaman faaliyetleri değerlendirildiğinde, %80'inin serbest zamanlarında sosyal faaliyetlere katıldığı, %20'sinin ilgisini çekmediği gerekçesiyle veya fiziksel nedenlerle sosyal faaliyetlere katılmadıkları tespit edilmiştir. Huzurevi sakinleri serbest zamanlarını en çok (%51,6) görsel ve işitsel aktivitelerle (televizyon seyretme, radyo dinleme vb.) geçirmektedir. Huzurevi sakinlerinin televizyon izlemek, kitap okumak, gazete okumak, dini ibadet etmek gibi huzurevi içinde yapabilecekleri serbest zaman faaliyetelerini huzurevi dışında yapabilecekleri sinemaya/tiyatroya gitmek, konsere gitmek serbest zaman faaliyetlerine göre daha fazla tercih ettikleri görülmüştür. Huzurevi sakinlerinin %28,1'i spor ve egzersize, %7,8'i açık hava etkinliklerine (yürüyüş, bahçe uğraşıları vb.), %28,1'i satranç, okey, kağıt oyunlarına, %25'i ise gönüllü faaliyetlere katılmamaktadır. Huzurevi sakinlerinin büyük çoğunluğu (%83,7), huzurevlerinde gerçekleştirilen sosyal faaliyetlerin yeterli olduğunu belirtmiştir. Sosyal faaliyetlerden faydalanmayanlar kendilerine uygun faaliyet bulamadıkları için katılım göstermemektedir. Araştırmaya katılan huzurevi sakinlerinin %88,8'i huzurevlerindeki sosyal faaliyetlerden memnundur. Huzurevlerindeki huzurevi sakinlerine yönelik serbest zaman faaliyetleri, sadece huzurevi sakinlerinin yaşam memnuniyeti ve yaşam kalitesinin arttırması yönüyle değil, aynı zamanda bireyin zaman içerisinde yetenek, deneyim ve kültürel faaliyetlere katılımı sonucunda elde ettikleri ve biriktirebildiklerini daha iyi değerlendirmesi yoluyla toplumsal kalkınmaya da katkı sağlayacağı için geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to specify aged individuals who live in nursing homes and in which environment they spend their spare time. Old population's gradually growth relates to this nursing homes and residents who live in nursing home become a current issue the activities that they do their spare time. The data of the research were collected between4th April - 31th March 2018. 80 residents of age 60 and over were involved in the research. The study was conducted in three nursing homes, namely“Kocaeli Nursing Home”,“Gölcük Municipality Nursing Home”, and“Kocaeli Metropolitan Municipality Tavşancıl Nursing Home”affiliated to the Ministry of Family and Social Policy. The data has been obtained through an interview form with the residents of the nursing home. Statistically, the data has been analysed and evaluated with the help of a program called SPSS 23.0. Of the research sample, 36.2 percent of them were female and 63.8 percent of them were male. The age average of the residents of the nursing home which have participated to the research is 75. It has been revealed that 52.2 percent of the participanthave lost their husband/wife. 20 percent of them are single. 20 percent of them have got divorced. 7.5 percent of them are married. When their spare time activities were evaluated, it was detected that 80 percent of the participants participated to some social activities in their spare times. These social activities do not take 20 percent of the residents of the nursing home attention or they have some physical reasons to not participate them. Residents of the nursing home spend their spare time most visually and auditory activities (watch TV, listen to radio and so on). They prefer reading book, watching TV, reading newspapers, religious worship in nursing home to going cinema, theatre and concert mostly that they can do them outside of nursing home. These are assessed during the research. 28,1 percent of participators did not attend to sport and exercise, 7,8 percent of participators did not attend to outdoor activities (trekking, gardening, and so on), 28,1 percent of participators did not attend to chess, rummikub, card games and 25 percent of participators did not join to volunteer activities. The great amount of the nursing home residents (83,7 percent) determined that social activities in nursing home are satisfying. The residents who do not benefit from social activity say that it is because they cannot find appropriate activity for themselves. 88,8 percent of the nursing home residents who participated to the research are pleased with social activity in nursing home. Leisure time activities for elderly people in nursing homes should be developed not only to improve life satisfaction and quality of life for the elderly, but also to contribute to social development through better evaluation of the individual's ability to accumulate and accumulate as a result of participation in talent, experience and cultural activities over time.