Motoryat tasarımında malzeme seçimi ve iç mekan detay çözümleri
Material selection in motor yacht design and interior detail solutions
- Tez No: 511220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ERTEN BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Yat Tasarımı, İç Mekan, Malzeme, Detay Çözümü, Yacht Design, Interior, Material, Detail Solution
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Geçmişten günümüze motoryat tasarımlarında lüks, yüksek teknoloji, kişiye özel tasarım gibi kavramlar öne çıkmaktadır. Bu sebeple tasarımlarda az bulunan, de-ğerli, farklı detay çözümleri sunabilen özgün malzemeler kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışmada motoryat iç mekanlarında kullanılan malzemelerin çeşitli özellikleri incele-nerek seçim kriterleri belirlenmekte ve detay çözümleri sunulmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yat tasarımı kavramı ve tarihi, kavramsal olarak yat tasarımı ve yatçılığın tarihçesi başlıkları altında incelenmektedir. İkinci bölümde motoryat iç me-kanlarında kullanılan malzeme örnekleri duyusal ve teknik özellikleri bakımından ir-delenmektedir. Malzemelerin hammaddesi, hangi işlemlerden geçerek elde edildiği, kullanım alanları, sunduğu detay çözümleri ve tercih edilme nedenlerine yer verilmek-tedir. Üçüncü bölümde, Malta Şahini'nin iç mekanlarında kullanılan malzemeler irde-lenerek, ikinci bölümde yer alan bilgiler doğrultusunda malzemelerin kullanım alanları ve sunduğu detay çözümlerine ait uygulama örnekleri verilmektedir. Çalışma kapsamında motoryatların iç mekanlarında kullanılan malzemelerin se-çim kriterlerinin belirlenmesi ve detay çözümlerinin irdelenmesi hedeflenmiştir. Çün-kü; motoryatlarda kullanılan malzemeler özel kullanım alanları ve detay çözümlerine sahiptir. Aynı anda hem zorlu seyir koşullarına uyum sağlayıp hem de estetik ve lüks kavramları açısından kullanıcıyı tatmin etmelidir. Bu çalışmada, seçim kriterleri ve detay çözümlerinin irdelenmesi ülkemizde üretilmiş ve yatçılık tarihinde önemli bir yere sahip olan Malta Şahini'nin iç mekanlarında kullanılan malzemeler üzerinden yapılmıştır. Çalışma kapsamında; konuyla ilgili düzenlenen uluslararası fuarlardan, ülke-mizde bulunan tersanelerle yapılan görüşmelerden, akademik çalışmalardan, kitaplar-dan ve süreli yayınlardan faydalanılmıştır. İrdelenen malzemelere ait fotoğraflama çalışmaları yapılmış ve örnekler toplanmıştır. Malta Şahini'nin iç mekanlarında kulla-nılan malzemeler irdelenerek detay çözümlerine ait teknik çizimler yapılmıştır. Çalış-malar çerçevesinde elde edilen veriler, dökümanlar ve analiz çalışmalarından yapılan çıkarımlar sonuç bölümünde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of motor yacht designs the concepts like luxury, high technology, and tailor made designs shine out. This is why unique materials which are rare, valuable and can offer distinctive detail solutions are preferred in designs. In this study the various features of materials used in motor yacht interior designs are analyzed to determine choosing criteria and offer detail solutions. This study consists of three chapters. In chapter one the yacht design concept and history have been examined under the headlines of conceptual yacht design and the history of yachting. In chapter two material examples used in motor yacht interiors have been analyzed in the perspective of sensorial and technical aspects. Which processes are followed to obtain the materi-al from the raw material, its areas of usage, detail solutions it offers and its selection criteria are included. In the third chapter materials used in interiors of The Maltese Falcon have been studied and with the light of the information abstracted from the second chapter, areas of usage for the materials and application examples of their detail solutions have been presented. In this study it is aimed to determine the selection criteria and address to the detail solutions because the materials used in motor yacht design have specific areas of usage and detail solutions. Materials need to both adjust to challenging weather conditions and please the customer in the aesthetic and luxury perspectives. In this study the selection criteria and detail solutions been analyzed through the materials used in the interiors of The Maltese Falcon, which has an important place in the yachting history and been made in Turkey. In the preparation of this study it has been benefited from the international fairs, meetings with local shipyards, academic studies, books and periodicals. Men-tioned materials have been photographed and samples been gathered. With analyzing the materials used in the interior of The Maltese Falcon, technical drawings of detail solutions have been made. The information, documents and the extractions from the analyses gathered during this study are present in the conclusion section.