Düzey 2 bölgelerinde iç göçün nedenlerinin mekânsal ekonometri ile incelenmesi
Analysis on the reasons of internal migration at areas level 2 through spatial econometrics
  1. Tez No: 511304
  2. Yazar: ÇİĞDEM TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İç göç, Düzey 2, mekânsal bağımlılık, mekânsal ekonometri, Internal migration, level 2, spatial dependence, spatial econometrics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi ve Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren yoğun bir şekilde meydana gelen iç göçlerin günümüzde de devam ettiğini görmekteyiz. Yaşanılan bu iç göçlerin hangi nedenlerden kaynaklandığı daima merak konusu olmuştur. Bu çalışmada itici ve çekici faktörler doğrultusunda Düzey 2 bölgelerinde 2008 ile 2016 yılları arasında gerçekleşen iç göçlerin nedenleri mekânsal ekonometri ile incelenmiştir. Her bir yıla ait model tahminlerinde bulunulmuş ve mekânsal bağımlılığın olup olmadığı araştırılmıştır. Net göç hızlarının yıllara göre mekânsal dağılım haritası çizilmiştir. Elde edilen bulgulara göre net göç hızlarında mekânsal otokorelasyonun olduğu, her bir yıla ait modellerde ise farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Mekân etkisinin 2010 ve 2015 yıllarında etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
We see that internal migrations, which occurred intensely in our country since 1950's, have been continuing in our time as well. The reasons of these internal migrations have always been an object of interest. In this study, the reasons of internal migrations occurred at areas level 2 in 2008 to 2016 years have been studied by spatial econometrics in direction of driving and attracting factors. Models of each year have been estimated and it has been studied on if there is a spatial dependence. Map of spatial distribution by years has been drawn for clear migration rates. According to the results obtained, a spatial autocorrelation at clear migration rates and also different results have been reached in the models belonging to each year. It has been concluded the spatial effect was efficient in 2010 and 2015.