Kayseri'de yaşayan eğitim düzeyi yüksek Suriyelilerin sosyo-ekonomik ve kültürel sorunları: Toplumsal kabul ve uyum açısından bir değerlendirme
Socio-economic and cultural problems of hight educated Syrians of living in Kayseri: An assessment on social acceptance and integration
- Tez No: 511365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Geçici Koruma, Eğitim Düzeyi Yüksek Suriyeliler, Sosyo-ekonomik Sorunlar, Kültürel Sorunlar, Toplumsal Kabul ve Uyum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Ülkelerindeki iç savaş ve farklı grupların çatışmaları nedeniyle milyonlarca Suriyeli vatanlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır. Suriyelilerin yoğun olarak göç ettiği komşu ülkelerden biri olan Türkiye, ülkelerindeki kaos ortamının kısa sürede sona ereceği ve geri dönecekleri varsayımına dayandırarak açık kapı politikası uygulamış ve sayısı gün geçtikçe artan Suriyelilere“Geçici Koruma”statüsü vererek temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda çalışmalar yapmıştır. Ancak bugün gelinen noktada Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusu gibi, kalıcı anlamda neler yapılabileceği konusu tartışılmaya başlanmıştır. Göç sürecinde insanlar gittikleri ülkeye dilleri, yaşam biçimleri, inançları ile gitmekte ve çoğu zaman gidilen ülkenin göç politikası kendi kültürel kimliklerini devam ettirmelerinde belirleyici olabilmektedir. Bu anlamda gidilen ülkeye aktarılması zor olan ve göç edenlerin gittikleri ülkede ekonomik olarak nasıl konumlanacaklarını da belirleyen eğitim düzeyi, aktarılması ve işler hale getirilmesi zor bir sosyal sermayedir. Birçok göçmen ve sığınmacı aldıkları eğitim ve mesleki donanımlarından farklı olarak genellikle emek yoğun ve düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu anlamda Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan eğitim düzeyi yüksek Suriyelilerin yaşadıkları sorunları anlamanın, hem farklı kültürlerle birlikte yaşama pratiği açısından hem de gelecekte eğitim düzeyi yüksek Suriyelilerle ilgili göç alanında yapılabilecek çalışmalar açısından önemli olduğu düşülmektedir. Araştırma kapsamında eğitim düzeyi yüksek Suriyeli sığınmacılarla görüşmeler yapılarak, sosyo-ekonomik ve kültürel sorunları anlaşılmaya çalışılmaktadır. Geçici koruma statüsü ile barınmakta olan Suriyelilerin çalışma izinleri ve diğer alanlarda yapılan yasal düzenlemelerin eğitim düzeyi yüksek Suriyeliler için ne ifade ettiği, yaşadıkları sosyo-ekonomik ve kültürel sorunlar, toplumsal kabul ve uyum konusundaki düşünceleri ve beklentileri araştırma kapsamında anlaşılmaya çalışılan konulardır.
Özet (Çeviri)
Due to the civil war in their countries and the conflicts of different groups, millions of Syrians have been forced to leave their homeland. Syrians heavily emigrated as one of the neighboring country, Turkey will end in a short period of chaos in the country and basing on the assumption that they will return applied the open-door policy, the number increasing day by day the Syrians, established in provinces bordering countries tents and containers have provided services for shelter with the city. However, the weakening of the assumption that the war in Syria will soon be overturned has led to the migration of migrants gradually into tent and container towns, and the migration of relatives and acquaintances to other cities. Kayseri is one of the cities where the number of Syrians increased rapidly from day to day. Within the scope of the research, interviews with Syrian asylum seekers with a high level of education are sought to understand socio-economic and cultural problems. The research agenda of the Syrians who are sheltered with temporary protection status and the legal arrangements made in other areas emphasize what they mean for the high educated Syrians, socio-economic and cultural problems they have, social acceptance and adaptation thoughts and expectations. Keyword: International Migration, Temporary Protection, Hight Educated Syrians, Socio-economic Problems, Cultural Problems, Social Acceptance and Adaptation.