Kayseri'de spor yapan kadınların beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarının saptanması
Determination of the eating habits and physical activity status of the women who do sports in Kayseri
- Tez No: 390789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİ SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Beslenme Alışkanlıkları, Fiziksel Aktivite, Women, Eating Habits, Physical Activity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kayseri'de yaşayan 18-55 yaş arasındaki kadınların beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesidir. Çalışma grubuna Kayseri ilinde yaşayan ve spor yapan 450 kadın gönüllü olarak katıldı. Çalışmaya katılan gönüllülere beslenme alışkanlıklarını belirlemek için 12 kişisel bilgi sorusu, 22 beslenme alışkanlıkları sorusu ve 5 fiziksel aktivite sorusu olmak üzere 39 sorudan oluşan anket formu uygulandı. Veriler Medcalc programı kullanılarak analiz edildi. Tanımlayıcı istatistik olarak Frekans dağılımları yapıldı. Elde edilen bulgulara göre, kadınların yaş dağılımları arasında en büyük oranın 20-29 yaş grubuna ait olduğu bulundu. Kadınların eğitim durumları arasında en büyük oran yüksekokulda okuyan veya yüksekokul mezunu olanlara ait olduğu tespit edildi. Ev hanımı, SSK'lı olanlar ve düzenli geliri olan kadınların beslenme alışkanlıklarına dikkat ettiği ve fiziksel aktivitede bulunduğu tespit edildi. Kadınların beslenme alışkanlıkları sonuçlarına baktığımızda, yeterli ve dengeli beslendikleri ve günde 3 ana öğün yedikleri tespit edildi. Kadınların ana öğün atlama zamanlarındaki en büyük oranın öğlene ait olduğu bulundu. Kadınların fiziksel aktivite durumları sonuçlarına baktığımızda, haftada 3 gün ve günde 1 saat düzenli aktivite yaptıkları ve fiziksel aktiviteler arasında en çok aerobik yapmayı tercih ettikleri bulundu. Kadınların aktivite yapma süreci ise 1-6 ay a ait olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, eğitim düzeyi yüksek olan kadınların beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktiviteye katılımlarının, eğitim düzeyi düşük olanlara göre daha yüksek olduğunu, ekonomik şartların da bu katılımı ve bilinç düzeyini artırdığı çalışmamız sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the eating habits and physical activity status of the women whose ages range between 18-55 years old and live in Kayseri. 450 women who live in kayseri and regularly exercise volunteered to take part in this study. A questionnaire which consisted of 12 personal information questions, 22 eating habits questions and 5 physical activity questions was administered to determine eating habits of volunteers who participate in this research. Data were analyzed by using MedCalc program. frequency distributions.were performed as descriptive statistics. According to the findings,the largest proportion between age groups of women was found to belong to the 20-29 age groups. The largest proportion read respect to education level of women belongs to those who are studying in a university or graduated from a university. lt is determined that women who are housewives, have health insurance and with regular income care about their food and physical activity. When we look at the results of women's eating habits, it's determined that they have adequate and balance diet which 3 main meals in a day, the greatest proportion of skip meal between volunteers belongs to noon. When we look at the results of women's physical activity, it is found that the volunteers do regular workout an hour in a day 3 days in a week and they generally prefer aerobic exercise. In conclusion, it's determined that the eating habits and participation in physical activities of women with higher levels of education are higher than those with low levels of education. In addition to it's found that economic conditions increase participation in physical activity and level of consciousness of women.