Kayseri Huzurevi'ndeki yaşlılarda tetanoz antitoksin düzeyi
Tetanus antitoxin levels in the old people living in Kayseri municipality nursing home
  1. Tez No: 138502
  2. Yazar: ADALET ŞENYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZBAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tetanoz, Antikor, Yaşlı IV, Tetanus, Antibody, The aged. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Huzurevi'nde yaşayan 60 ve üzeri yaştaki 86 yaşlının tetanoz antitoksin düzeylerinin araştırılması ve elde edilen sonuçlara göre uygun öneriler getirilmesi amaçlandı. Yaşlılar huzurevinde ziyaret edilerek tanımlayıcı bilgiler ve tetanoza karşı immunizasyon bilgilerini içeren 16 soruluk anket formu, yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurulduktan sonra 5'er mi venöz kan örneği alındı. Serumlarındaki IgG sınıfı tetanoz antitoksin antikor düzeyleri, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez laboratuvarında, ELISA yöntemi ile ölçüldü. Antitoksin değerleri 0.1 IU/ml'den daha düşük bulunanlar yetersiz düzeyde ve 0.1 lU/ml ve üzerinde olanlar koruyucu düzeyde olarak kabul edildi. Verilerin istatistiksel analizinde Ki Kare ve Student t testi kullanıldı. Araştırma grubundaki yaşlıların % 45.3'ü tetanoz aşısı olmamış, % 18.6'sı aşılanmış, % 36'sı ise aşı olup olmadığını hatırlamam ıslardır. üiErkeklerde aşılanma oranı daha yüksekti. Yaşlıların tetanoz antitoksin düzeyleri % 41.9'unda koruyucu düzeyde, % 58.1 'in de koruyucu düzeyin altında bulundu. Gruplar arasındaki farklılık anlamlı olmamakla birlikte, tetanoz antitoksin düzeyi koruyucu düzeyin altında olanlar; ilkokulu bitirmemiş olanlarda, ilkokul ve üzeri eğitim alanlara göre, huzurevine gelmeden önce il ve ilçe merkezinde yaşayan yaşlılarda, köy ve kasabada yaşayanlara göre daha yüksek bulundu. Antitoksin düzeyi koruyucu düzeyin altında olan yaşlıların oranı çiftçilerde anlamlı olarak yüksekti. Yaşlıların tetanoz aşısı olup olmaması ve son aşı zamanına göre tetanoz antitoksin düzeyleri arasında bir ilişki saptanamadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Tetanus Antitoxin Levels in The Old People Living in Kayseri Municipality Nursing Home This study aims to investigate the tetanus antitoxin levels in 86 people aged 60 and over living in the nursing home of Greater Kayseri Municipality.and to present appropriate suggestions depending on the results otained. The aged people were visited in the nursing home and a face to face interview was held with each subject in order to fill out the questionaire of 16 items regarding the subjects' identification and and their status of immunisation against tetanus. At the end of the interview, 5 ml of venous blood sample was taken from each subject. Tetanus antitoxin antibodies of IgG class in the sera were quantified using ELISA method in the Microbiology Department of the Erciyes University Medical Faculty. Antitoxinlevels below 0.1 IU/ml were considered insufficient and the levels of 0.1 lU/ml and above were considered prophylactic. The data analyzed using Chi- square and Student t-test. The study revealed that 45.3 % of the aged in the study group had not been immunized against tetanus, while 18.6 % being immunized, and 36 % of the subjects did not even remember whether they had been immunized or not. Immunization ratio was greater in men. Tetanus antitoxin levels of the aged have been found prophylactic by 41.9 % and below the prophylactic level by 58.1 %. Though the difference between groups is insignificant, tetanus antitoxin level below the prophylactic level being higher in those with uncompleted primary school education than those with educational levels of primary school and above, and again in those who lived in urban areas before coming to nursery home than those in the rural areas. The proportion of the aged with antitoxin below the prophylactic levels is significantly high among farmers. No relationship has been found in the aged between whether or not they were immunized and level of tetanus antitoxin according to the date of their latest immunization.