Geri Dön

Di çîrokên hîzanê da motîfa dê

Hizan masallarında anne motifi

  1. Tez No: 511375
  2. Yazar: LEYLA KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158

Özet

Masallar sözlü halk edebiyatı ürünleri arasındaki en yaygın türlerden biridir. Her ne kadar içinde bulunan unsurlar açısından hayali ve olağanüstü nitelikler taşısalar da içinden çıktıkları topluma ayna görevi üstlendikleri için çok önemlidirler. Masal kahramanları insanlar, hayvanlar, tabiatüstü varlıklardır. Biz bu çalışmamızda masal kahramanları arasından anneyi seçtik ve annenin masallarda üstlendiği rolleri dile getirmeye çalıştık. Önemli masal kahramanlarından biri deannelerdir. Hatta birçok masalda anne karakteri daha çok ön plana çıkar ve anne karakteri masalda etkin bir rol oynar. Kürt halk edebiyatı masal yönünden çok zengindir. Sayısız masal örneklerinin olduğu bu coğrafyada bizler konumuzu biraz daraltarak içinde yalnızca anne motifi olan masalları seçtik. Bu masallarımızı da zengin bir halk edebiyatına sahip olan Hizan ilçesiyle sınırladık.“Hizan Masallarında Anne Motifi”başlıklı tezimizle derlemiş olduğumuz masal metinlerindeki anne motifini işledik. Tezde öncelikle çalışma alanı olan Hizan hakkında bilgiler verildikten sonra masal ile ilgili detaylı bilgiler sunulmuştur. Ayrıca Kürt edebiyatında masallar üzerine yapılmış yüksek lisans tezlerine değinilmiş ve Kürtçe masal kitapları örnekleri sıralanmıştır. Daha sonra anne motifi ile üvey anne motifinin masal metinlerimizdeki analizleri yapılmış ve kullanılan masal metinleri tezimizin ekler kısmında yerini almıştır. Bu tezi yazmaktaki amacımız Kürt kültürünün zenginliğini masal yönüyle ele almaktır. Ayrıca kadının/annenin Kürt kültüründeki yerine ve önemine değinerek masalların önemli kahramanlarından olan kadınları annelik vasıflarıyla incelemek istedik. Böylece kadının/annenin toplumda ve edebiyattaki yeri ve önemi masallar aracılığıyla irdelenmiştir.

Özet (Çeviri)

Tales are one of the most common types of oral folk literature products. Although have carry fanciful and extraordinary qualities in terms of the elements contained therein, they are very important because they have the same function for the society they are leaving. Tale heroes are people, animals, and natural beings. In this work, we chose the mother among the heroes of the tale and tried to express the roles that the mother play a role in the tales. One of the important tale heroes is the mothers. Even in many tales the mother character is more prevalent and the mother plays an active role in the character story. Kurdish folk literature is very rich in terms of tale. In this geographical area where we have numerous examples of tales, we narrowed our position slightly and we selected only fairies with mother motifs. We have also limited these tales to the Hizan district, which has a rich folk literature. We worked on the mother motif in the tale texts that we compiled with the with our titled thesis“Mother Motif in tales of Hizan”.In the thesis, was given detailed information about tales after giving information about Hizan which is the primary study area. In addition, masters theses on the titles in Kurdish literature were mentioned and examples of Kurdish tale books were listed. Then the analysis of mother motif and step mother motifs in our tale texts was done and took place in used tale texts in the appendices of our work. Our purpose in writing this thesis is to the richness of Kurdish culture deal with the tale direction. In addition, by mentioning the place and importance of the woman / mother in Kurdish culture we also wanted to investigate with maternal qualifications women from the main heroes of the fables. Thus, have been examined place and importance in society and literatüre the woman/mother through tale.

Benzer Tezler

  1. Di çîrokên Mele Mehmûdê Bazîdî da kesayetîyên dîrokî

    Molla Mehmûd Bazidî'nin hikâyelerinde tarihî şahsiyetler (The historical personalities in the stories of Mele Mehmûdê Bazîdî)

    FEHMÎ KAREEM HAMAD SALIM

    Yüksek Lisans

    Kürtçe

    Kürtçe

    2020

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ

  2. Binyatê vegêranê di çîrokên Kenê Parsek (Pêkenînî Geda) yên Hesen Qizilcî da

    Hesen Qizilcî'nin Kenê Parsek (Pêkenînî Geda) adlı öykü kitabında temel anlatım öğeleri

    HALIZ HASAN ISMAEL HAMZEDKI

    Yüksek Lisans

    Kürtçe

    Kürtçe

    2020

    DilbilimVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN BULUT

  3. Tespîtkırın û tesnîfkırına nırxên cıvakî dı çîrokên herêma Nısêbînê de

    Nusaybin yöresine ait masallarda sosyal değerlerin tespit edilmesi ve sınıflandırılması

    NURCİHAN AKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Kürtçe

    Kürtçe

    2022

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıMardin Artuklu Üniversitesi

    Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDURRAHMAN ADAK

  4. Di edebiyata kurdî de wek lehengeke mîtolojîk Rustemê Zal

    Kürt edebiyatında mitolojik bir kahraman olarak Rüstem-i Zal

    FERDA BİNGÖL

    Yüksek Lisans

    Kürtçe

    Kürtçe

    2021

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıMuş Alparslan Üniversitesi

    Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYHAN TEK

  5. Regezên çîrokê di Mem û Zîna Ehmedê Xanî da

    Ahmed-î Hanî'nin Mem u Zin'inde hikâye unsurları / Components in Mam and Zeen story of Ahmedi Khani

    SIPAN SALİM HASAN HASAN

    Yüksek Lisans

    Kürtçe

    Kürtçe

    2021

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ