Di çîrokên Mele Mehmûdê Bazîdî da kesayetîyên dîrokî
Molla Mehmûd Bazidî'nin hikâyelerinde tarihî şahsiyetler (The historical personalities in the stories of Mele Mehmûdê Bazîdî)
- Tez No: 624865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hikâye, Tarihi Şahsiyet, Klasik Edebiyat, Aleksandre Jaba, Molla Mehmûd Bazidî, Story, History Personality, Clasis Literatüre, Aleksandre Jaba
- Yıl: 2020
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Latin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Molla Mahmûd Bazidî‟nin“Cami‟eya Risaleyan û Hîkayetan Bi Zimanê Kurmancî”(Bütün Risale ve Hîkayeleri) adlı eserindeki 40 hikâyede geçen tarihi kahraman ve şahsiyetlerin topluma etkisi üzerinde duruldu. Çünkü hikâyedeki kahraman ve tarihi şahsiyetlerin toplumun bütün katmanları üzerindeki rolü önemlidir. Bunun içindir ki bu çalışmada 40 hikâyedeki kahraman ve tarihi şahsiyetler üzerinde durmayı gerekli gördük ve analizlerini akademik bir şekilde açıklama ihtiyacı duyduk. Hikâyedeki kahraman ve tarihi şahsiyetlerin rolü eski milletlerin bir aynası gibi günümüze yansımaktadır. Yani bir ayna gibi toplumun bütün yönlerini aydınlatmaktadır. Bu çalışma başlangıç, üç bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Birinci Bölüm: Bu bölümde“Molla Mahmûd Bazidî‟nin Hayatı ve Eserleri”üzerinde duruldu. Yani genel olarak hayatı, eserleri ve sosyal ilişkileri üzerinde durulmaktadır. İkinci Bölüm: Bu bölümde ise“Hikâyenin Tarifi ve Kürt Hikâyesi”üzerinde duruldu. Yani hikayenin tarifi, konusu, çeşitleri, dünya ve Kürt edebiyatında yeri üzerinde duruldu. Üçüncü Bölüm: Bu bölümde de“Molla Mahmûd Bazidî‟nin 40 Hikâyesindeki Tarihî Şahsiyetler”üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the impact of historical heroes and personalities in 40 stories of Molla Mahmûd Bazidî‟s work“Cami‟eya Risaleyan û Hîkayetan Bi Zimanê Kurmancî”on society. Because the role of the stories‟ historical personalities and heroes on all parts of society is important. On this basis, it is essential to focus on the historical personalities and heroes and it is needed to analyze them academically in this study. The role of the historical personalities and heroes have reflected to the present time like a mirror of old nations. In other words, they illuminate all aspects of society like a mirror. This study contains introduction, tree sections and conclusion. Section I: It emphasizes on“Life and Works of Molla Mahmûd Bazidî”in this section. Namely it mentions about his life, works and social relations in general. Section II: It emphasizes on“ Description of Story and Kurdish Story”in this section. So it focuses on decription of story, its types and place in World and Kurdish Literature. Section III: It emphasizes on“The Historical Personalities in the stories of Molla Mahmûd Bazidî”. In other words it tells about the role of the historical personalities and heroes on society.