Kadınların osteoporoza ilişkin sağlık inançları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları
Women's osteoporosis health beliefs and healthy lifestyle behaviors
- Tez No: 511446
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Sağlık İnancı, Öz-Etkililik/Yeterlik, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Osteoporosis, Health Belief, Self-Efficacy, Healthy Lifestyle Behaviors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kadınların Osteoporoza İlişkin Sağlık İnançları Ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Öğrencinin Adı: Şeyda BAYGAL Danışmanı: Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİ Anabilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Amaç: Kadınların osteoporoza ilişkin sağlık inançlarını, bilgi düzeylerini ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek amacıyla gruplar arası karşılaştırmalı, kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına İstanbul Kozyatağı Aile Sağlığı Merkezine bağlı kadın nüfusundan; 25 yaş üstü 365 kadın alınmış olup, kadınlar 25-35, 36-49 ve 50 yaş üstü olarak üç gruba ayrılmıştır. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, Osteoporoz Sağlık İnanç Ölçeği, Osteoporoz Öz-Etkililik/Yeterlik Ölçeği ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılmıştır. Bulgular: Osteoporoz sağlık inanç ölçeği toplam puanı en yüksek olan grup 50 yaş ve üstü gruptur. 25-35 yaş grubunun öz-etkililik-yeterlik algısı diğer gruplara göre en yüksektir. 25-35 yaş grubu daha fazla olumlu sağlık davranışına sahiptir. 25-35 yaş grubunda tespit edilen osteoporoz risk faktörleri; sigara kullanımı, alkol kullanımı, kola tüketimindeki yüksek orandır. 36-49 yaş grubunda tespit edilen osteoporoz risk faktörleri; kahve tüketimindeki ve ailede kamburluk öyküsündeki yüksek orandır. 50 yaş üstü kadın grubunda tespit edilen osteoporoz risk faktörleri; çay tüketimi, kronik hastalık varlığı, ilaç kullanımı, geçirilmiş jinekolojik operasyon sayısı, kendinde kırık öyküsü ve ailede kırık öyküsü oranlarındaki yüksek orandır. Sonuç: Yaş grupları arasında osteoporoz risk faktörleri, osteoporoz sağlık inançları, osteoporoz öz-etkililik/yeterlilik algısı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları açısından farklılık mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Women's Osteoporosis Health Beliefs and Healthy Lifestyle Behaviors Student's name: Şeyda BAYGAL Consultant: Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİ Department: Department of Gynecology and Obstetrics Nursing Objective: This cross-sectional, descriptive and comparative study between groups aimed to determine women's osteoporosis health beliefs, knowledge levels, and healthy life style behaviors. Material and Method: A total of 365 women aged over 25 years were recruited from the female population registered at the Kozyatağı Family Health Center. The participants were divided into three age groups (25-35 years, 36-49 years and 50 years and above). Data was collected using the Identification Form, the Osteoporosis Health Belief Scale, the Osteoporosis Self-Efficacy Scale, and the Health-Promoting Lifestyle Profile II. Results: The group including women aged ≥ 50 had the highest mean osteoporosis health beliefs scale score. The group including women aged 25-35 years had the highest level of self-efficacy. The 25-35 years age group had more positive health behaviors. Osteoporosis risk factors for the 25-35 years age group included smoking, alcohol consumption, high rates of cola consumption. Osteoporosis risk factors for the 36-49 years age group were high rates of coffee consumption and familial history of spinal curvature. Osteoporosis risk factors for the ≥ 50 years age group included high rates of tea consumption, chronic diseases, drug use, past gynecologic operations, history of fracture, familial history of fracture. Conclusion: There were differences between age groups in terms of osteoporosis risk factors, osteoporosis health beliefs, osteoporosis self-efficacy perceptions and healthy lifestyle behaviors. In this context, development of special training and application programs for specific age groups would prove to be beneficial.