Gebe ve gebe olmayan kadın hastalarda tuffier hattı'nın yerinin ultrasonla tespiti
Determining the tuffier's line by ultrasound in pregnant and non-pregnant women patients
- Tez No: 511447
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE PİRBUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber ultrasonografi, spinal anestezi, gebelerde santral bloklar, Tuffier Hattı, vertebral seviye, Central blocks in pregnant, Lumbar ultrasonography, spinal anesthesia, Tuffier's line, vertebral level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
GEBE VE GEBE OLMAYANLARDA TUFFİER HATTININ YERİNİN ULTRASONLA TESPİTİ Dr. Bahar ŞEKER Uzmanlık Tezi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Lütfiye PİRBUDAK Temmuz - 2018, 62 Sayfa Amaç ve Kapsam: Gebe ve gebe olmayan kadın hastalarda doğru vertebral seviyeyi belirlemede palpasyon tekniği ile ultrason tekniğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 135 kadın dahil edildi. Hastalar gebe (n=75) ve gebe olmayan (n=60) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da palpasyonla tespit edilen Tuffier Hattı'nın gösterdiği vertebral seviyeyi doğrulamak amacıyla lateral dekübit pozisyonda lomber ultrason yapıldı. Her iki grupta demografik veriler, palpasyon ve ultrasonla Tuffier Hattı tespit süresi ve tespit edilen vertebral seviyeler kaydedildi. Bulgular: Demografik veriler açısından gruplar benzerdi. Palpasyonla Tuffier Hattı vertebral seviyesi tespit süresi gebe grupta 5 ± 1.63, gebe olmayan grupta 4.43 ± 1.45 saniye idi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0. 037 ). Ultrasonla Tuffier Hattı vertebral seviyesi tespit süresi gebe grupta 46.81 ± 14.11, gebe olmayan grupta 43.52 ± 10.55 saniye idi. Aradaki fark anlamlı bulunmadı. Palpasyonla tespit edilen Tuffier Hattı vertebral seviyesi gebe grupta hastaların %41.3'ünde, gebe olmayanların %36.7'sinde L4 vertebral seviyede tespit edildi. Gebelerin %58.7'sinde, gebe olmayanların %63.3'ünde palpasyonla L4-L5 intervertebral aralığı tespit edildi. Palpasyonla L4 olarak tahmin edilen vertebral seviye gebelerin %9.7'sinde ultrasonla L2, %9.7'sinde L3, %80.6'sında L4; gebe olmayanların % 100'ünde L4 vertebral seviyesinde tespit edildi. Palpasyonla L4-L5 intervertebral aralık olarak tahmin edilen vertebral seviye gebelerin %6.8'inde L2-L3, %70.4'ünde L3-L4, %22.5'inde L4-L5 vertebral seviyede; gebe olmayanların %5'inde L2-L3, %58'inde L3-L4, %37'sinde L4-L5 vertebral seviyede tespit edildi. İki grupta her iki teknikle tespit edilen vertebral seviyeler gebe grubunda 35 (%46.6), gebe olmayan grupta 36 (%60) hastada uyumluydu. Tartışma ve Sonuç: Tuffier Hattı'nın gebelik ve demografik verilerden bağımsız olarak hastaların çoğunda doğru vertebral seviyeyi göstermediğini belirledik. Palpasyon tekniğine göre ultrasonun bu anlamda daha güvenli olduğunu tespit ettik. Santral nöraksiyal blok uygulanacak hastalarda işlem öncesi lomber ultrasonla iğne giriş yerinin belirlenerek spinal kord hasarının önlenebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE TUFFIER'S LINE BY ULTRASOUND IN PREGNANT AND NON-PREGNANT WOMEN PATIENTS Dr. Bahar ŞEKER Recidency Thesis, Anesthesiology and Reanimation Thesis Advisor: Prof. Dr. Lütfiye PİRBUDAK July - 2018, 62 Pages Aim and Background: We aimed to compare palpation technique and ultrasound technique to determine the correct vertebral level in pregnant and non-pregnant women. Material and Method: 135 women were included to this prospective study. Patients were divided into two groups as pregnant (n=75) and non-pregnant (n=60) groups. In order to verify the accuracy of Tuffier's line obtained by palpation, ultrasound evaluation was performed to both groups in lateral decubitus position. Demographic characteristics, time to obtain the Tuffier's line with palpation and ultrasound and detected vertebral levels were recorded. Results: The demographic characteristics were similar between the groups. Time to determine Tuffier's line vertebral level by palpation was 5 ± 1.63 seconds in pregnant group and 4.43 ± 1.45 seconds in non-pregnant group with a statistically significant difference (p=0.037). Time to determine the Tuffier's line vertebral level by ultrasound was 46.81 ± 14.11 seconds in pregnant group and 43.52 ± 10.55 seconds in non-pregnant group. The difference between the groups was not significant. Tuffier's line which determined by palpation was at L4 level in %41.3 of pregnant group and %36.7 of non-pregnant group. L4-L5 intervertebral space was detected by palpation in 58.7% of pregnant and in 63.3% of non-pregnant women. Estimated vertebral level as L4 with palpation was found as L2 in %9.7, L3 in %9.7 and, L4 as %80.6 of pregnant and as L4 in %100 of non-pregnant women with ultrasound. Estimated vertebral interspace as L4-L5 was found as L2-L3 in %6.8, L3-L4 in %70.4, L4-L5 in %22.5 of pregnant; L2-L3 in %5, L3-L4 in %58, L4-L5 in %37 of non-pregnant women. Vertebral levels determined by both techniques in both groups were consistent with 35 (%46.6) patients in pregnant group and 36 (%60) patients. Discussion and Conclusion: We determined that regardless of pregnancy and demographic characteristics Tuffier'line does not indicate the accurate vertebral level. We obtained that ultrasound technique is more reliable than palpation in this manner. We believe that by detecting the needle insertion point with lumbar ultrasound before the procedure, spinal cord injury can be avoided in patients who will undergone to central neuraxial block.