Gelir ve servet dağılımının belirleyenleri, sonuçları: Türkiye örneği
The determinants and consequences of income and wealth distribution: The case of Turkey
- Tez No: 511456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir, Servet, Gelir Dağılımı, Ücret Eşitsizliği, Eğitim Eşitsizliği, Income, Wealth, Income Distribution, Wage Inequality, Education Inequality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Yapılan bu çalışmada iktisat yazının en önemli sorunlarından gelir ve servet dağılımı ele alınmıştır. Bu amaçla ilk başta iktisat okullarının dağılıma bakış açısı irdelenmiştir. Ayrıca gelir dağılımı ölçüm yöntemlerinin neler olduğu açıklanmıştır. Daha sonra gelir dağılımına etki eden ve gelir dağılımından etkilenen faktörler teorik olarak ele alınmıştır. Çalışmada 1987-2014 yılları arasındaki verilerle Türkiye'nin de dahil olduğu bazı OECD ülkelerinde gelir dağılımını etkileyen faktörler analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ekonomik küreselleşme, yaş, bağımlılık oranı, büyüme gibi değişkenlerin gelir dağılımını bozucu etki yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan ücretlerin milli gelir içindeki payının artmasıyla gelir dağılımının daha adil olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada Türkiye'de gelir dağılımına ilişkin iki ayrı analiz yapılmıştır. Türkiye'de toplam gelirin %50'sinden fazlasını ücret, maaş ve yevmiye gelirleri oluşturmaktadır. Bu gerçeklik göz önüne alınarak Türkiye'de ücret eşitsizliğinin belirleyenleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Diğer analizde ise Türkiye'de 12 alt bölge üzerinden gelir eşitsizliği ile eğitim arasındaki ilişki irdelenmiştir. Yapılan çalışmanın Türkiye'de ve OECD ülkelerinde gelir dağılımı dinamiklerini anlamaya yardımcı olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the distribution of income and wealth that constitutes one of the most important problems of economic literature. Beginning with the discussion on different perspectives of economic schools of thought with respect to distribution, the study explains what methods are used for measuring income distribution. The factors affecting income distribution and affected by it are theoretically taken thereafter. In this study, the elements having impacts on income distribution in some OECD countries, including Turkey, are analysed on the basis of data between 1987 and 2014. Through this analysis, it is concluded that the variables such as economic globalization, age, dependency ratio, growth, etc. have a detrimental effect on income distribution, and that a fairer income distribution is attained as the share of wages in national income increases. As for the distribution of income in Turkey, two distinct analyses are conducted in the study. Considering the fact that more than 50% of total income in the country consists of wage and salary income, the determinants of wage inequality are analysed in the first place. As to the second analysis, the correlation between income inequality and education is discussed in terms of 12 subregions. The purpose of this study is to enhance the understanding of the dynamics of income distribution in Turkey and some other OECD countries.