Kırşehir il merkezindeki Türk mimari eserleri
  1. Tez No: 511455
  2. Yazar: İLKAY ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ SEÇGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırşehir, cami, medrese, türbe, zaviye, çeşme, konak, şehirleşme, Kırşehir, mosque, madrasah, tomb, zawiya, fountain, mansion, urbanization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
''Kırşehir İl Merkezindeki Türk Mimari Eserleri'' başlıklı tez çalışması; XII. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar olan dönemi kapsamakta ve bu dönemde yapılan mimari eserlerle, şehrin kentsel gelişim süreci ortaya konmaktadır. Sosyal-kültürel açıdan Orta Çağ'da önemli bir yere sahip olan Kırşehir, bu dönemde yapılan mimari eserlerle günümüze kadar ulaşmıştır. Şehirde çok sayıda dini ve sivil mimari eserler vardır ancak bu tez çalışmasında sadece şehrin merkezinde olan eserler incelenmiştir. Şehirle ilgili kaynaklardan birçok yapı isimlerine ulaşılmışsa da günümüzde çok az bir kısmı ayakta kalabilmiştir. Günümüzde var olan yapılar dini ve sivil yapılar olarak gruplandırılmış ve ileride ulaşılabilecek kaynak oluşturması açısından katalog halinde düzenlenmiştir. Var olmayan yapılar ise kaynaklardan toplanarak sadece isimleri ile listelenmiştir. Şehir merkezinde dini yapı olarak; cami, medrese, türbe, zaviye sivil yapı olarak ise; konak ve çeşmeler bulunmaktadır. Bu yapılar konumu itibari ile şehrin ortaya çıkması ve imarlaşması-şehirleşmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The thesis titled ''Kırşehir İl Merkezindeki Türk Mimari Eserleri'' covers the period from the beginning of the 12thcentury to the present day and reveals the urban development process of the city through the architectural works produced during this period. Kırşehir, which has an important place in the Middle Ages from the sociocultural perspective, has reached the present day with its architectural works produced in this period. There are many religious and civil architectural works in the city, but only works available in the city center have been studied herein. Although the sources related to Kırşehir give information about many buildings, only very few of them have survived today. The still-existing structures have been grouped as follows: religious and civil, and cataloged in terms of resources which can be reached in the future. Non-existent structures have been collected from the relevant sources and listed only by their names. In the city center, there are mosques, madrasahs, tombs and zawiyas as religious buildings; and mansions and fountains as civil buildings. Those buildings have an important place in the emergence and the urbanization of the city.