Nicholas Stavroulakis'in Lavanta Lavanta ve Alev Alatlı'nın Yaseminler Tüter Mi Hala? adlı eserlerinde Türk ve Rum İmgesi
Turkish and Greek Images in Nicholas Stavroulakis' Lavanta Lavanta and Alev Alatlı's Yaseminler Tüter Mi Hala?
  1. Tez No: 511457
  2. Yazar: BEDA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BÖLÜKMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk ve Rum/Yunan İlişkileri, Kıbrıs, Girit, Öteki, İmge, İmgebilim, Karşılaştırmalı Edebiyat, Turkish and Greek Relations, Cyprus, Crete, The other, Image, Imagology, Comparative Literature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, Alev Alatlı'nın Yaseminler Tüter Mi Hala? romanı ile Nicholas Stavroulakis'in Lavanta Lavanta romanındaki Türk ve Rum/Yunan imgelerini karşılaştırmalı edebiyat verileri ışığında incelemektir. Karşılaştırmalı edebiyat ve imgebilim verileri kullanılarak yürütülecek olan bu çalışmada çoğulcu (eklektik) inceleme yöntemi uygulanacaktır. Türkler ve Rumlar yüzyıllarca beraber yaşamış toplumlardır. Ancak Türk ve Rum ilişkileri söz konusu olduğunda siyasal, toplumsal ve kültürel anlamda daima bir anlaşmazlık ve çatışma göze çarpmaktadır. Coğrafya, tarih ve kültürün sıkı bağlarıyla bağlanmış bu iki toplumdan hangisini ele alırsanız alın diğerinden bahsetmemek mümkün değildir. Toplumsal boyutta ele alındığında yüzyıllarca komşuluk ilişkileri içinde 'kardeş kardeş' yaşadığı düşünülen Türk ve Rum halkları, siyasi ilişkiler çerçevesinde ulusal kimliğin ön plana çıkmasıyla birbiri için her zaman“öteki”olmuştur. Türk-Rum/Yunan ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda; Yunan/Rum, Türk milliyetçiliğinde bir numaralı 'öteki'dir. Bunun en önemli sebeplerinden biri Yunanların Megali İdea ülküsü ve bu bağlamda birlik beraberlik üzerinde tehdit oluşturmalarıdır. Buna karşılık Rum/Yunan halkı da Türklere Batı medeniyetlerinin tutumu ile yaklaşmakta, Türkleri oryantalist bir açıdan ötekileştirmektedirler. 'Öteki' her zaman 'bizden farklı olan'dır. Burada tek tek kişilerin bir önemi yoktur; önemli olan topluluklardır. Yüzyıllar boyunca aynı topraklarda yaşamış ancak sürekli çatışma halinde olmuş iki toplum olan Türkler ve Rumlar arasındaki bu çatışma ve ötekileştirme elbette ki edebiyatlara da yansımıştır. Bu anlamda yapılacak olan araştırmada, Türk-Rum çatışmasının edebiyata yansımaları her iki toplum nezdinde ele alınacak; birinin diğerini daima 'farklı' algıladığı Türk-Rum ilişkisinde“öteki”imgesinin izleri edebiyat eserleri üzerinden tespit edilecektir. Farklı iki yazar tarafından kaleme alınan edebi eserlerde, Türk-Rum sorunu sonucunda ortaya çıkmış imgelerin yansımaları, Kıbrıs ve Girit adaları ekseninde araştırılacaktır. Çalışmada her iki eserde tespit edilecek Türk ve Rum/Yunan imgeleri, tarihsel, toplumsal, dini ve siyasi boyutlarıyla ele alınarak imgebilim verilerinden de yararlanılarak bir karşılaştırma çalışması yapılacaktır. Söz konusu imgeler toplumların bir diğerini algılama boyutunda 'öteki' kapsamında irdelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze Turkish and Greek images of Alev Alatlı's Yaseminler Tüter Mi Hala? and Nicholas Stavroulakis' Lavanta Lavanta in the light of comparative literature. Pluralistic (eclectic) examination method will be applied in this study which will be carried out using comparative literature and imagology data. Turks and Greeks have lived together for centuries. However, when it comes to Turkish and Greek relations, there is always a disagreement and conflict in political, social and cultural terms. It is not possible to talk about any of these two communities, which are tied up geographically, historically and culturally, without talking about the other. When considered in the social dimension, the Turkish and Greek nations who for centuries have been thought to have lived their neighborhood relations like“siblings”, have always been“the other”for the sake of national identity in the framework of political relations. When the Turkish-Greek relations are taken into consideration; Greek is the number one 'other' in Turkish nationalism. One of the most important reasons for this is the Greek's Megali Idea and in this context, it is a threat to the unity and togetherness of the region. On the other hand, the Greek people are approaching the Turks with the attitudes of the Western civilizations, and they are alienating the Turks from an orientalist point of view. The 'other' is always 'different from us'. People are not important one by one, the important ones are the communities. Although having lived on the same piece of land for centuries, this conflict between the Turks and the Greeks naturally reflected in the literature. In this research, the literary repercussions of the Turkish-Greek conflict will be examined in the eyes of both communities; the traces of the“other”image in relation to the Turkish-Greek relationship that one always perceives the other as 'different' will be identified through literature works. The reflections of the images that emerged as a result of the Turkish-Greek problem in the literary works received by two different authors will be investigated on the axis of Cyprus and the Crete islands. In the study, a comparative study will be done by taking Turkish and Greek images to be detected in both works into consideration with their historical, social, religious and political dimensions by taking into account the historical, social, religious and political dimensions of and making use of the imagology data. These images will be tried to be analyzed in the sense of perceiving the other societies in the context of 'the other'.