Kur'an-ı Kerim'de süreç açısından gaybi konularda üslup değişimleri – Cennet örneği-
Wording changes in terms of process in topics of the Quran about the invisible world – The Heaven case-
  1. Tez No: 511621
  2. Yazar: HİLAL KÖŞKER GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, gayb, cennet, rıza, nüzul süreci, Quran, invisible world, heaven, divine consent, the process of revelation of the Quran
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kur'an, on üç yılı Mekke'de on yılı da Medine'de olmak üzere toplam yirmi üç yıllık bir süreçte peyderpey nazil olmuştur. Hitap ettiği insanlarda devrim niteliğinde bir zihniyet değişikliği gerçekleştirmiş ve bu değişikliği aşama aşama, bireysel ve toplumsal gerçekleri ve ihtiyaçları gözeterek adeta diyalektik bir ilişki sürecinde tamamlamıştır. Kur'an'ın nüzulünde izlenen tedricilik ilkesi sadece amelî ve hukuki hükümlerin uygulamaya konulmasına has bir durum olmayıp, belli kavram ve konuların işlenişinde de kendisini göstermektedir. Bu doğrultuda, bu çalışmada Kur'an-ı Kerim'in sunduğu gayb alanına ait olan cennet konusu, Mekke döneminin başından Medine döneminin sonuna kadarki ayetlerde bir okumaya tabi tutulmuş ve yirmi üç yıllık nüzul sürecinde geçirdiği üslup ve içerik değişikliği incelenmiştir. Çalışma sonunda, cennet konusunu muhtevi olan ayetlerin ve cennet nimetlerinin yirmi üç yıllık nüzul sürecinde müşahhastan mücerrede, somuttan soyuta, maddi nimetlerden ilahi rızaya doğru bir evriliş süreci gerçekleştirdiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Quran was revealed in a gradual process that lasted twenty-three years, thirteen years in Mecca and ten years in Medina. It achieved a revolutionary change in people who are addressed and this change has gradually been completed in a dialectical process, by taking into account individual and social realities and needs. The gradualness method in the process of the revelation of the Quran was not only used about declaring provisions, but also explaining certain notions and issues. In this regard, this study has examined wording and content changes in the revelation process that lasted twenty-three years by analyzing Quranic explanations and references of the heaven case which belongs to the invisible word. According to the findings, during the twenty-three years of the revelation period, Quranic verses about the heaven and blessings of the heaven has evolved from concrete illustrations to intangible explanations and from some material blessings to the divine consent.