Sivil toplum kuruluşlarının eğitim, kültür ve sportif faaliyetlere katkısı: Anadolu platformu örneği
Contributions of non-government organizations to education, cultur and sportive activities activities: Anatolian platform as example
- Tez No: 511633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ULUKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, Eğitim, Kültür, Spor, Anadolu Platformu, İslamcılık, Civil society, Education, Culture, Sport, Anatolian Platform, Islamism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde ve Sosyal Hayatta Sivil Toplum Örgütlenmeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sivil toplum Avrupa‟da halkın kendi haklarını savunmak için ortaya koymuş olduğu bir durumdur. Avrupa‟da ki gibi bir örgütlenme Osmanlı döneminde olmamıştır. Cumhuriyet ile birlikte sivil toplumu üç dönemde değerlendirebiliriz. Tek parti döneminde yaşanan bekleyiş, menderes dönemiyle bağlayan ve 90‟yıllara kadar devam eden bir mücadele ve 2000‟li yıllardaki hızlanma dönemi. Tezimizde Anadolu eğitim ve davet gönüllüleri platformu örnekliğinde sivil toplum kurulumlarının eğitim, kültür ve spor alanlarıyla ilgili neler yapıldığı incelenmiştir. Anadolu platformunun yetkilileri ile yapılan görüşmeler ve yayınlamış olduğu kitaplar taranarak tezin iskeleti oluşturulmuştur. Eğitim alanında tarihi bir hareket olan medreseler incelenerek eğitimdeki sivillik tartışılmıştır. Dünyada gelişen modernleşmenin eğitime etkisi tartışılarak ülkemizde oluşan batı hayranlığına ve bu duruma karşı Anadolu Platformu'nun duruşu özetlenmeye çalışılmıştır. Anadolu platformu yapı itibariyle İslamcı bir hareket olduğu için Anadolu platformunun yaptığı çalışmalar İslamcılık bağlamında değerlendirilmiştir. İslamcılık akımlarının Türkiye‟de sivil toplumun ilerlemesine katkısı yadsınamayacak kadar fazladır. Bu nedenle İslamcı kimliklerin de sivil topluma etkisine değinilmiştir. Türkiye de İslamcı STK'ların kendi kimliklerinin oluşumunda ki çeviri kaynak gelişmeleri önemle incelenmiştir. Anadolu Platformu'nun da bu kapsamda yapmış olduğu faaliyetler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Civil society is a situation in Europe which people have set out to defend their rights. An organization like Europe would not exist in the Ottoman period. With the Republic, we can evaluate civil society in three periods. The expectation in a single party period, a struggle started with the Menderes period and lasted up to 90s and the acceleration period of 2000s. In our thesis, it was examined what the civil society organizations are doing about education, culture and sports fields in the sample of Anatolian education and invitation volunteers platform. The talks with the officials of the Anatolian platform and the books that had been published were scanned and the outline of the thesis was created. Investigating the madrasahs which were a historical movement in education field, the civilianisation in education was discussed. The educational effect of the modernization developing in the world was discussed and the Western admiration in our country and the position of the Anatolian Platform against this situation was tried to be summarized. Since the Anatolian platform is an Islamic movement by its structure, the studies made by the Anatolian platform have been evaluated in the context of Islamism. The contribution of the Islamic movements to the advancement of civil society in Turkey is undeniably considerable. For this reason, the impact of Islamic identities to the civil society was also referred. The translation source developments in the Islamic NGO‟s self-identity formation in Turkey were significantly examined. The activities that the Anatolian platform made in this context were also evaluated.