Türkiye'de sivil toplum ve devlet ilişkilerinin siyasal iletişim perspektifinden analizi ve bir model önerisi
The analysis of community and state affairs from the perspective of political communication in Turkey and a model suggestion
- Tez No: 511634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ULUKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Osmanlı'dan Cumhuriyete geçiş sürecinde batılılaşmanın da etkisiyle entelektüel mahfillerde sivil toplum kavramsallaştırması sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Geçiş döneminde kullanılmaya başlayan STK kavramı uzun yıllar tanımlanmaya çalışılmış ve yerel kültürel kodlarla ve geleneksel uygulamalar ile uyumlaştırılmaya çalışılmıştır. Yüz yılı aşan bu süreçte 1980 yıllarına gelindiğinde batılı tarzda bir sivil toplum yapılanması oluşturulamadıysa da yerel dinamiklerinde etkisiyle çeşitli badirelerden geçerek bir sivil toplum anlayışı inşa edilmeye çalışılmıştır. Demokrasinin ülkeye yerleşmesi sürecinde sivil toplum ve siyaset iletişimi gelgitler yaşayan ve alışılagelinmemiş geleneksel bir süreci olmayan uygulamalar arasında olduğu için birçok sorunu da bünyesinde barındırmıştır. Sivil Toplum ve Siyaset arasındaki iletişim mekanizmalarına odaklanmak aralarındaki çatışma ve kategorik ayrımların ötesinde siyasala/kamusala dayalı derin bir iletişimin olduğunu gösterir. Tezimizde bu ilişkileri inceleyebilmek için öncelikle genel olarak sivil toplum ve siyaset adına kavramsal bir çerçeve çizerek ilgili kavramların tarihte ve bu gün algılanış şekilleri üzerinde durulmaya çalışılmış, Sivil toplum ve devlet arasındaki ilişkileri siyasal iletişimin temel dinamikleri açısından sorgulayarak kurulan iletişim yöntemleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Sivil Toplum kavramının tarihçesi, kendi geleneğimizde ve batıda algılanış Şekilleri üzerinde durulduktan sonra sivil toplum ile siyaset arasındaki iletişimin daha sağlıklı olabilmesi için bir model önerisinde bulunulmuştur. Sivil-Siyaset iletişim Dairesi olarak isimlendirdiğimiz önerimizde tabiatta ve insan hayatında bir gerçeklik olan döngüselliğin insan-insan ilişkilerinde, kurumlar arası ilişkilerde ve kurum insan arasındaki ilişkilerde de bir modele dönüşmesinin sürdürülebilir sağlıklı iletişim kurulabilmesine katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In the process of transition from the Ottoman Empire to the Republic, the concept of civil society has been frequently used in intellectual gatherings under the influence of Westernization. The concept of the NGO started to be used in the transition period has been tried to be defined for many years and harmonized with local cultural codes and traditional practices. In the process transcending the century, when it came to 1980s, though a civil society structure in western style could not be established, it was tried to build up a civil society understanding under the influence of local dynamics by passing through various crisis. During the settlement of democracy in the country, as civil society and political communication were among the practices which were in two minds and did not have a traditional process, they contained a number of problems within. Focusing on the communication mechanisms between Civil Society and Politics shows that there is a deep communication based on politics/public beyond the conflicts and categorical distinctions between them. In order to be able to examine these relations in our thesis, firstly it has been tried to focus on the historical and today's perception of related concepts by drawing a conceptual framework in the name of civil society and politics in general and it has been tried to determine the communication methods established by questioning the relations between civil society and state in terms of the basic dynamics of political communication. After focusing on the history of the Civil Society concept, its own tradition, and the ways in which it is perceived in the west, a model has been proposed to make communication between civil society and politics healthier. In our recommendation which we called as Civil-Political Communication Office, we are of the opinion that the transformation of the circularity into a model, which is a reality in nature and in the life of human, will contribute to establish a healthy and continuous communication in business to business and business to human relations.
Benzer Tezler
- Humanitarian assistance policies of the European Union towards syrian refugees in Turkey
Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik insani yardım politikaları
CANSU ÇELİKER
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BAŞAK KALE LACK
- Türkiye'de çok partili hayata geçiş sürecinde (1945-1960) siyasi iktidar-basın ilişkileri
Başlık çevirisi yok
AHMET ÖZTÜRK
- Impact of the law on foreigners and international protection on the state and ngo relations in Türkiye
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun Türkiye'de devlet ve sivil toplum kuruluşları ilişkilerine etkisi
ALİ AYCAN GEMİCİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiOrtadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÖÇER AKDER
- Siyasal iletişimde şarkı kullanımı: 2019 yerel seçimlerinde AK Parti örneği
The use of songs in political communication: The case of AK Parti in 2019 local elections
HAKAN SİPAHİOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
İletişim BilimleriGalatasaray ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN GÜVENLİ
- Yerelin dönüşümü: Anamur örneği
The Transformation of local: A sample Anamur
ERDEM DAŞCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Kamu YönetimiMersin ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. YEŞİM EDİZ ŞAHİN