544 numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iye Sicili transkripsiyon ve değerlendirmesi
The transcription and evaluation of court record book Karahisar-i Sahib with 544 numbered
- Tez No: 511651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İLYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karahisar-ı Sahib, Şer'iye Sicili, Court Record, Karahisar-ı Sahib
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmamızda, H. 1159-1160(M.1746-1747) tarihleri arasındaki 544 numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iye Sicili incelenmiştir. Çalışmamızdaki defterde yer alan 165 belgenin transkripsiyonu yapılmıştır. Ayrıca, transkripsiyonun kısa özeti niteliğine sahipbir değerlendirmeye de yer verilmiştir. Bilindiği gibi, bu belgeler önemli tarih kaynaklarıdır. Doğal olarak, bu bilgiler ışığında dönemin idari, ekonomik, sosyal ve diğer alanlardaki yaşayışı hakkında değerli ipuçları elde edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bu yeni bilgiler, dönemin Türk Tarihi'nin bir nebze daha aydınlatılmasına vesile olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study dated H.1159-1160(M.1746-1747)and numbered 544 Karahisâr-ı Sâhib Court registry has been studied. Transcription of 165 documents in the book of our work has been made. In addition, an evaluation with a brief summary of the transcription was also included. As is known, these documents are important sources of history. Naturally, in this light of information, valuable clues about the survival of the period in administrative, economic, social and other fields have been obtained. As a result, these new information will contribute to a little more clarification of the Turkish History of the period.