Börklüce karyesi (Dikey boyutta bir yerel tarih araştırması)
District of Börklüce (A vertical dimension history study)
  1. Tez No: 511652
  2. Yazar: OĞUZ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Börklüce, Temettuat, Nüfus, Avarız, Börklüce Mustafa, Börklüce, Temettuat, Population, Avarız, Börklüce Mustafa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Börklüce karyesi Osmanlı döneminden kalma bir köy olup günümüzde hala varlığını devam ettirmektedir. Börklüce geçmişte Demirci kazasına bağlı iken günümüzde ise Manisa'nın Kula ilçesine bağlı bulunmaktadır. Bu yerel tarih çalışması; Osmanlı arşiv kaynaklarından Temettuat, Nüfus, Tahrir ve Avarız defterleri ile Berat ve Sicil kayıtları, Salnameler ve günümüze kadar gelebilen mezar taşları ve ayrıca köy halkından derlenen sözlü bilgiler kullanılarak hazırlanan mikro ölçekli bir yerel tarih araştırmasıdır. Köyün önemini artıran husus, Osmanlı devletinin kuruluş sürecinde patlak veren şeyh Bedreddin isyanında yer alan Börklüce Mustafa ile bağı olması ihtimalidir. Bu bağın temelinde iki unsur yer almaktadır. Bunlardan ilki, Börklüce köyü ahalisi ile Börklüce Mustafa'nın aynı aşirete mensup olmaları, diğeri ise belki de bu köyü kuranların, isyan sonucu dağıtılan aşiret mensupları olması ihtimalidir. Bu sebepten dolayı bu yerleşim biriminin sosyal, ekonomik ve nüfus yapısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu şekilde Osmanlı devletinin en alt idari yapısı olan köy olgusu üzerinden Osmanlının belirli dönemlerde yaşadığı buhranları da görebilme imkânı ortaya çıkmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Börklüce distirct is a village from the Ottoman period and it still exists today. While it was bound to the Demirci city in the past, it now belongs to the Kula county of Manisa. This is a local history study; It is a micro-scale local history research using Ottoman archival sources from Temettuat, Population, Tahrir and Avarız books, Berat and Register records, Salnameler and tombstones that come up to date and also verbal information gathered from village people. This look is situated on the basis of two factors. The first of these, the inhabitants of the village Börklü Börklü by Mustafa to be members of the same tribe, while the other is perhaps the founders of these villages is likely to be a result of the rebellion tribesmen distributed. Due to this reason, social, economic and population structure of this settlement has been tried to be revealed. In this way, the possibility of seeing the depression that the Ottoman Empire lived in certain periods through the village phenomenon which is the lowest administrative structure of the Ottoman state.