Limon üreticilerinin risk tutumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors influencing risk behaviors of lemon farmers
- Tez No: 511690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE İKİKAT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Risk faktörleri, risk stratejileri, limon üretimi, Erdemli, Risk factors, Risk strategies, Lemon production, Erdemli
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tarımsal üretim, Dünya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birçoğunda stratejik öneme sahiptir. Tarımda üreticilerin, amaçları ve mali varlıkları göz önünde bulundurulduğunda risk karşısındaki hamlelerinin ortaya konulması bununla birlikte risk ve belirsizlik altında karar alma yöntemlerinin incelenmesi üreticilerin daha sağlıklı sonuçlar almasına yardımcı olacaktır. Türkiye'de limon üretiminin en yoğun yapıldığı Mersin ili 2015 yılında Türkiye toplam limon üretiminin %60.07'sini karşılamaktadır. Mersin ilinde üretilen limonun ise %53.87'si Erdemli ilçesinden sağlanmaktadır. Erdemli ilçesinde üreticilerin gelir seviyelerini belirli bir düzeye yükseltebilmeleri için doğru kararlar almaları, risk faktörlerinin belirlenerek riske karşı tutum ve davranışlarının belirlenmesi gerekmektedir. Yürütülen bu araştırma ile Erdemli İlçesi'nde limon yetiştiriciliği yapan üreticilerin risk karşısındaki tutum ve davranışlarını etkileyen faktörler ele alınmıştır. Çalışmada 163 üretici ile anket çalışması yapılarak araştırmanın birincil verileri elde edilmiştir. Elde edilen verilerle üreticilerin riske karşı tutumlarını etkileyen faktörlerin analiz edilmesi amacıyla Ordered Probit Modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin %30.7'sinin riski seven, %30.0'unun riske nötr (kayıtsız) ve %39.3'ünün riski sevmemekte olduğu tespit edilmiştir. Sıralı Probit analizi sonucunda üreticilerin yaşı, eğitim durumu, şans oyunu oynama durumu ve iyi tarım uygulamaları hakkında bilgi sahibi olma durumu risk karşısındaki tutumlarını pozitif yönde etkilerken, tarım dışında herhangi bir iş yapma, herhangi bir afetle karşılaşma ve üretici birliğine üye olma durumları risk karşısındaki tutumlarını negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agricultural production has strategic importance in the world and in most of European Union countries. Taking into consideration of farmer's objectives and financial assets in agriculture, examination of decision taking methods under risk and uncertainty along with putting forward moves will help farmers achieve helathier results. In 2015, Mersin province of the busiest made lemon production in Turkey meets 60.07% of Turkey's total lemon production. The 53.87% of lemon produced in Mersin province is from Erdemli distriet. In Erdemli distriet, farmers should make the right decision to increase their income levels to a certain level. Risk factors should be determined, risk attitudes and behaviors should be assessed should be determined. The factors affecting the attitudes and behaviors of the producers of lemon cultivation in Erdemli province are discussed with this research. In this study, a survey was conducted with 163 producers to obtain the primary data of the research. The Ordered Probit model was used to analyze the factors that affect the attitudes of producers against risk. According to the research results, 30.7% of the producers were risk-loving, 30.0% were neutral to risk (unregistered), and 39.3% disliked the risk. As a result of the ordered probit analysis, farmers' attitudes towards risk, in terms of their ages, educational status, playing games of chance and knowledge of good farming practices, positively influence their attitudes towards risk while doing business other than agriculture, encountering any disaster, negative direction.