Siyasal iletişimde meydanların rolü: 15 Temmuz 2016 darbe girişimi örneği
The role of squares in political communication: 15 July 2016 attempt of coup example
- Tez No: 511865
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL KOCABAY ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Eleştirel Söylem Analizi, Mekân, Meydan, Söylem, Political Communication, Critical Discourse Analysis, Place, Square, Discourse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Mekân, iletişim bilimlerinin önemli çalışma alanları arasında yer alıyor. Siyasal iletişimde mekânın önemi, mekânın kullanımı ve ikna sürecinde mekânın etkisi yadsınamaz. Mekânın duygulara, inanç ve ideolojilere etkisi ile ideoloji gruplarının bu etkiyi eyleme dönüştürücü gücü siyasal iletişim aktörlerinin gayelerini yerine getirmede yararlandıkları bir araçtır. İdeolojik gruplar mekânlara sahip olmak ve sahip oldukları mekânları doldurmak veya mekânları işgal etmekle varoluşlarını sürdürdüklerini ispatlamaya çalışırlar. Bu tez ortak çıkar gruplarının fikirlerini, inançlarını, duygularını harekete geçirmede ve heyecanlarını dinamik tutmada açıkhava toplantılarının ve mitinglerin etkisini ve bu bağlamda meydanların rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla bu çalışmada 15 Temmuz 2016 Darbe Girişiminin yaşandığı gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlarda başlayan ve 7 Ağustos 2016 tarihinde Yenikapı'da yapılan“Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ile son bulan“Demokrasi Nöbetleri”olarak adlandırılan nöbetler süresince Türk siyasi liderlerin meydanlarda halka hitaben yaptıkları konuşmalar mekân kullanımı temelinde, eleştirel söylem analizi ile ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Space is one of the major fields of study of communication sciences. The influence and importance of the space can not be denied in political communication and persuasion process. Is a means by which political communication actors are able to fulfill their duties influence of place on beliefs and ideologies and ideology action transformation power. ideological groups are try to prove and show that you continue to exist, to fill and occupy places This treatis aims to examine the role of squares and open air meetings on the mobility potential and on ideas, beliefs, desires of common interest groups. For this aim, in this treatis, will be examined democracy watches which started the meetings that started the president Recep Tayyip Erdoğan's call in the 15 July 2016 night (night of attempt coup) and finished 7 August 2016 Yenikapı democracy and martyrs meeting. We try to explain, Turkish political leaders speechs with space using.