Sosyal Güvenlik Hukuku'nda asıl işveren-alt işveren ilişkisinden doğan sorumluluk
Liability arising from the principal employer-subcontractor relationship in social Security Law
- Tez No: 511882
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER GÜLVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Asıl İşveren, Alt İşveren, Sosyal Güvenlik, İşveren Yükümlülükleri, Müteselsil Sorumluluk, Principal Employer, Subcontractor, Social Security, Employer Obligations, Joint Liability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 12. maddesine göre asıl işveren, alt işverenin bu kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesinin hukuki ve mali sonuçlarından alt işverenle birlikte sorumlu tutulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, asıl işveren-alt işveren ilişkisinden doğan sorumluluğun Sosyal Güvenlik Hukuku bağlamında incelenmesidir. Çalışmamızda ilk olarak, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma koşulları ve geçersizliği ele alınmış ve sorumluluğuna başvurulacak kişinin doğru bir biçimde tespit edilebilmesi için 4857 sayılı İş Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda tanım birliğinin sağlanmasının gerekliliği ortaya konulmuştur. Asıl işveren-alt işveren ilişkisinden doğan sorumluluğun kapsamını, alt işveren tarafından yerine getirilmesi gereken işveren yükümlülükleri oluşturmaktadır. Çalışmamızda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda düzenlenen işveren yükümlülükleri, asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde incelenmiş, mevzuat ve Kurum uygulamasından kaynaklanan sorunların, asıl işverenin sorumluluğunu etkilemesi muhtemel yönlerine dikkat çekilmiştir. Çalışmamızda son olarak asıl işveren-alt işveren ilişkisinden doğan sorumluluğun Sosyal Güvenlik Hukuku'na ilişkin sonuçları ele alınmıştır. Bu kapsamda rücu davaları, ödenmeyen primlerin tahsili, hizmet tespit davalarındaki hukuki durum incelenmiş, prim teşviklerinden yararlanma ve borçların yapılandırılmasında, müteselsil sorumluluğa dayandırılan Kurum uygulamalarının yerindeliğine yönelik değerlendirmelerde bulunulmuştur. Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin geçersizliğinin işveren yükümlülükleri ve sorumluluğa etkisine de değinilmek suretiyle, geçersizliğin sorumluluğa ilişkin sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to Article 12 of the Social Insurance and General Health Insurance Law No. 5510, the principal employer is held liable with the subcontractor for the legal and financial consequences of the subcontractor's failure to fulfill his obligations arising from this law. The main purpose of this study is to examine the liability arising from the principal employer-subcontractor relationship in the context of Social Security Law. In our study, firstly the conditions of establishment and invalidity of the principal employer-subcontractor relationship have been dealt with and the necessity of providing a unity of definition in Labour Law No. 4857 and Social Insurance and General Health Insurance Act No.5510 was revealed because of the correct identification of the person to be held for its liability. The employer's obligations that must be fulfilled by the subcontractor form the scope of the liability arising from the principal employer-subcontractor relationship. In our study, the employer's obligations arranged in the Social Insurance and General Health Insurance Law numbered 5510 were examined within the scope of the principal employer-subcontractor relationship and the problems arising from legislation and Institution's practice that are likely to affect the principal employer's responsibility has been pointed out. In our study we have finally dealt with the consequences regarding the Social Security Law of liability arising from the principal employer-subcontractor relationship. In this context, Recourse Cases, collection of unpaid premiums and legal status in an action for fixing period of service have been examined and legitimated of Institution's practices which are based on joint liability in benefit from premium incentives and debt restructuring have been evaluated. The effect of the invalidity of the principal employer-subcontractor relationship on the employer's obligations and liability has been tackled to reveal the consequences regarding liability of invalidation.